Ranskalaismedia: Tiedustelupalvelut kuuntelevat lentomatkustajien kännyköitä

Tiedusteluelinten tehtäväksi on määrätty estää uudet lentokoneilla tehtävät terrori-iskut.

vakoilu
Air France airbus lentokone.
AOP

Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalveluilla on jo vuosien ajan ollut käytössään teknologiaa, jolla voidaan kuunnella puheluita ja saada runsaasti muutakin tietoa lentomatkustajien matkapuhelimista.

Asiasta kertovat ranskalainen sanomalehti Le Monde (siirryt toiseen palveluun) ja uutissivusto The Intercept, jotka ovat saaneet tietonsa vakoilutoimintaa paljastaneelta Edward Snowdenilta.

Tavalliset puhelut eivät lentokoneissa ole mahdollisia, mutta monet lentoyhtiöt tarjoavat matkustajille nykyään mahdollisuutta kytkeä matkapuhelimensa lentokoneen wi-fiin ja soittaa puheluja sen kautta.

Ranskalaismediat ovat saaneet haltuunsa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n ja Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n sisäisiä raportteja, joissa puhelinseurannasta kerrotaan. Seurannan tarkoituksena oli estää lentokoneiden avulla tehtävät terrori-iskut.

Puhelinkuuntelusta "erinomaisia tuloksia"

Raporttien mukaan kuuntelusta on saatu erinomaisia tuloksia. Puhelinkuunteluohjelmien koodinimet ovat "Thieving Magpie" (suom. Varasteleva harakka) ja "Homing Pigeon" (Kirjekyyhky).

Maassa olleet kuunteluasemat kykenivät sieppaamaan koneesta satelliittiin lähetetyn signaalin. Kun puhelin oli toiminnassa, saatiin selville sen sijainti. Tämän jälkeen ohjelma suoritti ristiintaulukoinnin, mikä paljasti koneen matkustajaluettelon. Lentoyhtiön koodi paljasti, kuka puhelinta käytti.

Puhelua seuraava tiedustelupalvelun työntekijä saattoi katkaista puhelun, jolloin matkustaja joutui näppäilemään puhelimensa salasanan, mikä taas päästi vakoojan tutkimaan puhelimeen tallennettuja tietoja.

Tiedustelupalvelut seurasivat erityisesti ranskalaisen Air Francen ja meksikolaisen Aeromexicon matkustajien puheluita. Tämä johtui siitä, että näiden yhtiöiden koneiden katsottiin olleen suurimmassa vaarassa joutua terrori-iskun kohteiksi. Samanlainen wi-finkäyttömahdollisuus on kymmenillä muillakin lentoyhtiöillä.

– Me emme selvästikään olleet ainoita, joita seurattiin. Me emme tiedä mitään tästä toiminnasta, Air France kommentoi tietoa.

Raporttien mukaan kuuntelumahdollisuus oli Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa.

Lähteet: AFP, Yle