Sirpa Kähköselle Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto

Palkinto jaetaan vuosittain taholle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

kulttuuri
Sirpa Kähkönen
Sirpa KähkönenJarno Kuusinen / AOP

Kirjailija-suomentaja Sirpa Kähköselle on myönnetty tämänvuotinen Kansanvalistusseuran Sivistyspalkinto. Se jaetaan vuosittain henkilölle, ryhmälle tai teolle, joka edistää sivistystä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Palkintoperusteissa Kähköstä kiitellään muun muassa siitä, että hän on kiertänyt kirjastoissa puhumassa kansantajuisesti sananvapaudesta sekä yhteiskunnallisesta ja sukupuolten tasa-arvosta. Hänen teoksissaan keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

Kähkönen on myös kirjailijoiden ja toimittajien sananvapausjärjestö Suomen PENin puheenjohtaja. Siinä roolissa hän on esittänyt huolensa vihapuheen luomasta pelon ilmapiiristä, joka johtaa itsesensuuriin. Kähkönen on myös muistuttanut, että verkottuneessa maailmassa jokaisen on kannettava vastuu sanomisistaan.

"Ymmärrettävää, elevää ja ilmeikästä"

– Sirpa Kähkösen tapa luoda asioiden välisiä yhteyksiä ja asettaa niitä suurempiin kokonaisuuksiin on ymmärrettävää, elävää ja ilmeikästä. Se on tässä ajassa merkittävää sivistystyötä, kun populismilla pyritään hämärtämään todellisuutta ja vähättelemään faktoja, sanoo Kansanvalistusseuran toimitusjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski palkintotiedotteessa.

Kansanvalistusseura on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sivistysjärjestö, aikuiskoulutuksen asiantuntija ja palvelujen tuottaja. Säätiö on perustettu vuonna 1874