Paukkupakkasista yön aikana plussakeliin – mikä selittää nopean lämpötilan vaihtelun?

Suomessa on viime aikoina ihmetelty rajuja lämpötilamuutoksia. Niitä syntyy, kun kylmä ja lämmin ilmamassa kohtaavat.

sää
Nainen liukastelee jäällä.
Meeri Niinistö / Yle

Syy lämpötilamuutoksiin on kahden erilaisen ilmamassan kohtaamisessa, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta. Suomen itä- ja pohjoispuolella on ollut hyvin kylmää ilmamassaa – lännessä ja etelässä taas selvästi lauhempaa.

Tuulten mukana ilmamassat liikkuvat. Kun kylmä ja lämmin ilmamassa kohtaavat, muodostuu rajalle helposti matalapaineita, jotka liikuttavat ilmamassoja edestakaisin.

– Näiden ilmamassojen rajalla on ollut välillä hyvin kylmää ja välillä lauhaa. Esimerkiksi itsenäisyyspäiväksi purkautui kylmää ilmaa pohjoisesta, sää selkeni ja pakkanen kiristyi. Sitten tuulet kääntyivät länteen ja lounaaseen, mistä tuli lämmintä, Hannu Valta selittää.

Ilmamassat ovat lämpimiä etelässä, koska meri lämmittää ilmaa. Pohjoisessa ilmamassa taas talven tullen viilenee, koska aurinko ei sitä lämmitä.

Suurimmat lämpötilamuutokset ovat olleet Suomen keskiosissa.

Lauhtuminen tekee teistä liukkaita

Kun ilmat lauhtuvat kovien pakkasten jälkeen, muuttuvat tiet ja jalkakäytävät usein liukkaiksi.

– Jos on kovaa pakkasta muutama päivä, maa kylmenee ja alkaa muodostua routaa. Kun ilma lauhtuu, tienpinta pysyy paljon kylmempänä kuin ilma. Ja kun tienpinnan lämpötila on ilman lämpötilaa matalampi, muodostuu tienpintaan jäätä, Hannu Valta kertoo.