Rajataanko päivähoito-oikeutta, nousevatko ryhmäkoot? – Seurasimme Kotkan budjettivaltuustoa hetki hetkeltä

Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee ensi vuoden budjettia kello 13 alkavassa budjettivaltuustossa.

Kotka
Nuijalla kopautetaan pöytää.
Yle

*Klo 19:27: *Kotkan ensi vuoden talousarvio on nuijittu pöytään ja budjettivaltuusto on päättynyt.

*Klo 19:25: *Sen sijaan perussuomalaiset saa läpi esityksen 30 000 euron määrärahan lisäyksestä yksityisteiden avustuksiin.

*Klo 19:24: *Keskusta ei saa läpi esitystään hissin rakentamisesta jäähalliin. Samoin läpi ei mene perussuomalaisten esitys siitä, että kiintiöpakolaisia ei oteta vastaan ensi vuonna.

*Klo 19:22: *Yksimielisesti valtuusto päättää, että nuorten kesätyöpaikkoja lisätään vähintään sadalla paikalla aiemmin esitetystä. Tämä tietää 100 000 euron lisäystä henkilöstökuluihin.

*Klo 19:20: *Lisäksi äänin 23–28 päätetään, ettei subjektiivista päivähoito-oikeutta rajata.

*Klo 19:19: *Äänin 21–30 kaupunginvaltuusto päättää, ettei päivähoidon ryhmäkokoja kasvateta.

*Klo 19:14: *Kaupunginvaltuusto päätti myös selvästi, että opetustoimi selvittää mahdollisuuden 10.-luokkaopetuksen järjestämiseen Kotkassa, jotta peruskoulusta valmistuvilla olisi mahdollisuus korottaa useampia arvosanoja kuin Valma-koulutuksessa. Selvitys tehtävä helmikuun loppuun mennessä.

*Klo 19:11: *Kaupunginvaltuusto päättää, että englanninkielinen perusopetus käynnistetään, mikäli ryhmään saadaan riittävä määrä oppilaita. Tätä varten talousarvioon varataan reilun 23 000 euron määräraha.

*Klo 19:06: *Äänin 34-17 talousarvioon lisätään 49 000 euron määräraha mielenterveys- ja päihdepotilaiden avoimen, matalan kynnyksen päivätoimintaan Karhulassa, tavoitteena Mielipaikan säilyttäminen.

*Klo 18:56: *Talousarvioon päätetään lisätä tekstimuutos: talousarvio sisältää 0,8 miljoonaa euroa myyntivoittoa.

*Klo 18:53: *Esitys Kotkan kaupunginteatterin toiminta-avustuksen 50 000 euron lisäyksestä saa kannatusta. Avustus pysyy näin ollen tämän vuoden tasolla, reilussa 1,2 miljoonassa eurossa.

*Klo 18:51: *Useilla esityksillä ei ole vaikutusta talousarvion euromääriin.

*Klo 18:48: *Valtaosa talousarvioon tehdyistä muutosesityksistä on sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden tekemiä.

*Klo 18:41: *Valtuusto äänestää sen puolesta, että Maretarium Oy:n taloudellisesta tilanteesta tehdään selvitys ja sen vaikutuksista toimintaan.

*Klo 18:38: *Sen sijaan SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden esitys talouden tasapainotusohjelman päivittämisestä ja sen esittämisestä valtuustolle ensi vuoden helmikuun loppuun mennessä menee läpi.

*Klo 18:36: *Kokoomuksen ja RKP:n ehdotus siitä, että tasapainotusohjelmaa tehostetaan ensi vuonna ja kaikki toimielimet etsivät 0,6 prosentin säästöjä ei mene läpi.

*Klo 18:33: *Äänestys alkaa.

*Klo 18:31: *Nuija lyö jälleen pöytään ja kokous jatkuu.

*Klo 18:21: *Nyt kymmenen minuutin tauko.

*Klo 18:21: *Vielä yksi puheenvuoro ja sen pitää kaupunginvaltuusto puheenjohtaja Nina Brask. Hän toivoo keskusteluyhteyden puolueiden välillä paranevan.

*Klo 18:20: *Nyt äänessä vihreiden Kai Tarvainen. Hän toivoo, että ihan kaikesta ei säästetä.

Klo 18:19: Olli Kekkosen mielestä tällainen kokous antaisi mallia koulukiusaamiseen nuorisovaltuutetuille. Kysymys siis ehdotuksesta, että nuorisvaltuusto olisi kokouksissa paikalla.

*Klo 18:12: *Äsken äänessä Mertsu Merivirta, nyt Joona Mielonen ja seuraavaksi vihreiden Kai Tarvainen.

*Klo 18:03 *Jos Tiutiseen tulee pyörätie, osa Tiutusen lapsista ei kuulu enää koulukuljetuksen piiriin, sanoo perussuomalaisten Olli Kekkonen. Hän toivoo, että pyörätie rakennetaan, mutta vasta parempana aikana.

*Klo 18:01: *Kotkan ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2017–2019 taloussuunnitelman käsittely käynnistyi kello 13 ja jatkuu edelleen kiivaasti.

*Klo 17:59: *Taidan olla ainoa tässä valtuustossa, joka oli läsnä silloin, kun kuntaliitos tehtiin, muistelee Almgren.

*Klo 17:57: *Almgrenin mielestä valtuuston pitää sanoa euromääräisesti muutokset, jotka se haluaa talousarvioon, ei prosentteina. Muuten budjettivaltaa siirretään jollekin muulle kuin valtuustolle.

*Klo 17:55: *Esko Almgren (KD) kertoo puheenvuoronsa alussa, että kävitauon aikana lepäämässä.

*Klo 17:53: *Keskustelua herättää myös Tiutisen pyörätien rakentaminen.

*Klo 17:49: *Riku Pirinen sosiaalidemokraateista sanoo puutteen olevan näköalojen loppuminen. Hänen mukaansa valtuuston pitäisi löytää myös lääkkeitä esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn.

*Klo 17:44: *SDP:n Pekka Posti uskoo, että huonommin menneiden Pisa-tulosten vuoksi valtio ei leikkaa määrärahoja koulunkäynninavustajista kovin paljoa.

*Klo 17:42: *Olosuhteet huomioon ottaen budjetti on vedetty hyvin, kiittää Mustonen vielä hallintoa.

*Klo 17:40: *Kokoomuksen Lasse Mustonen kysyy, kuka joutuu maksajaksi, jos nyt ei tehdä mitään.

*Klo 17:39: *Jonossa on monta puheenvuoroa odottavaa, jotka pääsevät ääneen nyt kun puheenjohtaja päättää viedä keskustelua eteenpäin.

*Klo 17:36: *Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Nina Brask komentaa: juupas eipäs keskustelu loppuu nyt.

*Klo 17:33: *Keskustelu keskustan ja vasemmistoliiton välillä käy tällä hetkellä kiivaana.

*Klo 17:30: *Syytös siitä, että vasemmistoliitto, sosiaalidemokraatit tai vihreät olisivat tekemässä huonoa esitystä, ei pidä paikkaansa, vastaa Pentti Tiusanen Levoselle.

*Klo 17:27: *Miksi Kotkan talous ei tasapainotu? Katsokaa itseäne peilistä! Näin jyrähtää Levonen.

*Klo 17:23: *Keskustan Vesa Levosen mukaan jälleen täytetään toiveiden tynnyriä. Ja alijäämä kasvaa. Valtuusto ei hänen mukaansa oli tekemässä mitään.

*Klo 17:17: *Puheenvuorot jatkuvat.

*Klo 17:15: *Joona Mielonen jatkaa, että moni leikkaus johtaa siihen, että tarvitsemme ostopalveluja esimerkiksi Carealta.

*Klo 17:11: *Valtuustosalissa suurimmat erot ovat siinä, kuinka säästöt saadaan aikaiseksi, sanoo Joona Mielonen.

*Klo 17:10: *Olli Kekkonen (PS) on huolissaan tällaisesta budjetin käsittelystä. Jos lukuisat muutosehdotukset menevät läpi se tarkoittaa Kekkosen mukaan sitä, ettei valmistelija ole osannut tehdä valmistelua.

*Klo 17:07: *Kokoomuksen Pasi Hirvonen puolestaan toteaa, ettei päivähoidon ryhmäkokojen kasvattaminen heikennä lapsen mielenterveyttä, kun kaupunki hoitaa päivähoidon riittävän hyvin. Hirvosen mukaan lapsen paras paikka on joka tapauksessa kotona.

*Klo 17:05: *Vasemmistoliiton Pentti Tiusanen toivoo Mielipaikan säilymistä Karhulassa.

*Klo 16:56: *Valtuuston puheenjohtaja Nina Brask toivoo, että hissikeskustelu alkaa pikkuhiljaa loppua.

*Klo 16:53: *Keskusta on tehnyt talousarvioon esityksen 25 000 euron määrärahaa hissin rakentamisesta vammaisille jäähalliin.

*Klo 16:52: *Keskustan Mertsu Merivirta on pettynyt, että hissi ei ole saamassa määrärahaa talousarvioon. Puoluekollega Vesa Levonen ei ymmärrä vasemmistoliiton Tarja Bohmin toteamusta siitä, että vastaaville hankkeille on muut käsittelypaikkansa kuin talousarvioesitys.

*Klo 16:49: *Paljon keskustalua aiheuttaa keskustan ehdotus hissin rakentamisesta jäähalliin.

*Klo 16:40: *Pasi Hirvonen (Kok.): Meillä on paljon velkakantaa, joka ei ole matalakorkoista. Olisi hyvä, että pääsisimme korkeakorkoisesta lainasta nopeasti eroon.

*Klo 16:38: *Mielonen valtuutetuille: Haluan herätellä keskustelua suhteesta velkaan.

*Klo 16:35: *Velkaa leikataan nousukauden aikana. Kotkallakin koittaa vielä aika velkakannan pienentämiseen, kunhan talous kohenee. Sitä ei kuitenkaan kannata lisätä nyt, vasemmisto ei ole ottamassa lisää lainaa, vakuuttaa Mielonen.

*Klo 16:33: *Vasemmistoliitto esittää velkaantumiseen liittyen mm., että perusparannusmäärärahoihin lisätään viisi miljoonaa euroa.

*Klo: 16:32: *Vasemmistoliiton Joona Mielonen toivoo oman puheenvuoronsa aluksi, että asiat tappelevat, eivät valtuutetut.

*Klo 16:29: *Tauon jälkeen ensimmäisen puheenvuoron käyttää kokoomuksen Jari Elomaa. Hän kysyy vasemmistoliitolta, ovatko he huomanneet, että valtion osuudet päivähoidossa pienenevät.

*Klo 16:27: *Valtuuston puheenjohtajan nuija lyö pöytään ja kokous jatkuu.

*Klo 15:07: *Valtuusto lähtee tauolle, kokous jatkuu klo 16:10.

*Klo 15:06: *Sensuuriko iski? Mikki vinkuu niin, että läsnäolijoiden korvissa soi.

*Klo 15:05: *Kolmas repliikkipuheenvuoro Vesa Levonen (Kesk.): Ei mennä likasankohommaan.

*Klo 15:03: *Pentti Tiusanen (Vas.): Ei ollut kysymys siitä, että hallitusta olisi kiusattu aiemmin talousarvion palauttamisella uudelleen käsittelyyn.

*Klo 15:02: *Kim Soaresin (SDP) repliikkipuheenvuoro: Kokoomuksen johdolla kaupungin ja kaupunkilaisten ahdinko on vain syventynyt.

*Klo 15:00: *Ryhmäpuheenvuorot on pidetty.

*Klo 14:55: *Hirvonen ei usko, että hyvää vaihtoehtoa Mielipaikalle löytyy, onhan paikka muutama vuosi sitten remontoitukin.

*Klo 14:54: *Hirvonen ihmettelee, miksi ihmiset ollaan ajamassa pois Karhulan Mielipaikasta ja mielenterveyspotilaat ajetaan kadulle.

*Klo 14:49: *Hirvonen: Kehun kaupunkia siitä, että pyörätieliikuntapaikkaa on huollettu hyvin aikanakin sillä suunnalla, missä minä asun. Myös auraus ja hiekoitus on erittäin hyvässä kunnossa.

*Klo 14:47: *Puolesta sananvapauden ryhmäpuheenvuoron käyttää Arto Hirvonen.

*Klo 14:44 *Päätökset täytyvät olla eettisellä pohjalla, tykittää Almgren puheenvuoronsa loppupuolella.

*Klo 14:35: *KD ei ole tehnyt talousarvioon yhtään muutosesitystä, mutta harkitsee muutamia muiden ryhmien tekemiä esityksiä.

*Klo 14:27: *Almgren: Kotka on jäänyt luokalleen mm. suhteellisessa velkaantumisessa.

*Klo 14:26: *Poliitikassa on luvallista myös kasata poliittista taakkaa, toteaa Almgren, joka puheenvuorossaan muistelee aikaa, jolloin hän oli nuori mies ja osaltaan hoitamssa valtion asioita.

*Klo 14:19: *Nyt puhujanpönttöön nousee Esko Almgren (KD).

*Klo 14:14: *Keskusta esittää seuraavaa: Mikäli Kymenlaakson Sähkön osakekaupat eivät onnistu suunnitellusti, Kotka käynnistää selvityksen kaikkien osakkeiden myynnistä ulkopuoliselle taholle.

*Klo: 14:13: *Pelkillä säästöillä ja leikkauksilla se ei onnistu.

*Klo 14:12: *Alijäämien maksuun on nyt herättävä. Eräpäivä on 2020-luvun alussa, joten aikaa kerätä rahat on vuosina 2017-2021, sanoo Levonen.

*Klo 14:09: *Levosen mukaan henkilöstökulujen vähentämistä ei ole tehty niin paljon, kuin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa olisi edellytetty. Alijäämiin ovat vaikuttaneet myös isot investoinnit.

*Klo 14:08: *Miksi Kotkan henkilöstökuluja ei ole saatu kuriin, kysyy Levonen.

*Klo 14:06: *Seuraavan puheenvuoron aloitti Vesa Levonen (Kesk.).

*Klo 14:05: *Talousarvioprosessin ja -kirjan epäselvyys on saanut jo useammalta valtuuteltu kritiikkiä.

*Klo 14:02: *Komulainen: Ennaltaehkäisy on aina halvempaa kuin jälkihoito.

*Klo 14:01: *Ryhmämmme on erityisen huolissaan siitä, että säästöjä ollaan kohdistamassa varhaiskasvatukseen, joka on jo nyt haasteellisessa tilanteessa, toteaa Komulainen.

*Klo 14:00: *Komulainen: Emme voi velkaantua, on jatkettava rakenteellisia uudistuksia. Tarvitsemme uusia avauksia ja onnistumisia niissä.

*Klo 13:58: *Nyt puheenvuoroa pitää Rita Komulainen (Vihr.). Hän pitää ensimmäisen ryhmäpuheenvuoronsa.

*Klo 13:58: *Perussuomalaisilla on ensi vuoden talousarvioon vain vähän muutoksia. Perussuomalaiset esittää mm. ettei kiintiöpakolaisten ottamista jatketa ja yksoityisteiden avustukset pysyvät tämän vuoden tasolla.

*Klo 13:55: *Vaikka alijäämä on kasvanut, se johtuu pääosin ulkoisista tekijöistä kuten työttömyydestä. Sen sijaan käyttötaloutta on saatu van Wonterghemin mukaan tasapainotettua hyvin.

*Klo 13:53: *Nyt puhujanpöntölle nousee Freddy van Wontergehm (PS).

*Klo 13:45: *Keskussairaala tarvitsee peruskorjauksensa ja laajennuksensa, mutta ei terveysasemien lopettamista ja keskittämistä.

*Klo 13:43: *Leikkaukset eivät koske mm. tämän talon eli kaupungintalon viidettä kerrosta, väittää Tiusanen. Leikkaukset koskevat valmiiksi köyhiä, mutta ei hyvätuloisia.

*Klo 13:40: *Tiiusanen kysyy, kenellä on valta tässä kaupungissa. Onko valta kotkalaisten valitsemilla valtuutetuilla?

*Klo 13:38: *Seuraavan ryhmäpuheenvuoron pitää Pentti Tiusanen (Vas.).

*Klo 13:33: *Sosiaalidemokraatit esittää useita muutokset ensi vuoden talousarvioon, kuten lisärahaa nuorten kesätyöpaikkoihin.

*Klo 13:31: *Tämän päivän toimilla tulee olemaan erityinen vaikutus tulevaisuuteen, koska osa verotuloista on siirtymässä maakuntahallinnolle, sanoo Montonen. Hän myös uskoo Kotkan potentiaaliin, kun mm. lasten ja nuorten asiat hoidetaan hyvin.

*Klo: 13:29: *Montonen esittää joulutoiveen muille valtuutetuille: valtuuston kokous ilman muiden moittimista.

*Klo 13:26: *Seuraavan ryhmäpuheenvuoron käyttää Tiina Montonen (SDP).

*Klo 13:21: *Valtuustokauden päätavoite, alijäämien kattaminen, ei ole toteutunut toivotulla tavalla, toteaa Kirjavainen.

*Klo 13:19: *Kirjavainen: Myyntivoittoja ei ole kirjattu talousarvioon lainkaan. Hyvä, että epärealismi on jäänyt, mutta muutos nollaan on liian suuri.

*Klo 13:17: *Ryhmäpuheenvuoroja jatkaa Marika Kirjavainen (Kok.)

*Klo 13:15: *Elomaa esittää haasteen muille alueen kunnille: käynnistetään kuntaliitosneuvottelut niin, että liitokset voitaisiin toteuttaa seuraavan valtuustokauden aikana.

*Klo 13:14: *Elomaan mielestä talouden tasapainotus näyttää karkaavan aina vain kauemmas ja vaikeammaksi toteuttaa. Hänen mukaansa kaikkien on syytä muistaa taseeseen kertynyt alijäämä, liki 50 miljoonaa euroa.

*Klo 13:11: *Elomaa: Valtuustokauden alussa olimme kaikki puolueesta riippumatta sitä mieltä, että talous pitää saada tasapainoon ilman veronkorotuksia. Olen edelleen tätä mieltä.

*Klo 13:08: *Tosiasiallinen syy talousarvion palauttamiseen uudelleen valmisteluun oli eräiden, erityisesti demarien, puutteellinen valmistautuminen, sanoo Elomaa.

*Klo 13:07: *"Yritämme talousarviosta päättämistä toistamiseen, saa nähdä onnistuuko tällä kertaa."

*Klo 13:06: *Ensimmäisen puheenvuoron saa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Elomaa (Kok.).

*Klo 13:02: *Valtuuston puheenjohtaja Nina Brask avaa kokouksen.

Kotkan kaupunginvaltuusto käsittelee ensi vuoden budjettia torstain kokouksessaan. Valtuusto on jo aiemmin päättänyt kunnallisveronkorotuksesta prosenttiyksiköllä 21,5 prosenttiin. Torstaina valtuusto linjaa muun muassa siitä, rajataanko päivähoito-oikeutta ja saako Maretarium lisärahoituksen.

Korjattu 9.12.: Joona Mielonen: Vasemmistoliiton perusparannuksiin esittämä 5 miljoonaa euroa katettaisiin lainarahalla.