Kemin talous tasapainossa, mutta tuleva on sumussa

Ylijäämäinen talousarvio tietää sitä, että ainakin tulevan vuoden puolesta kaupungintalolla voidaan hengittää vähän vapaammin. Tulevasta ei vielä tiedä.

Kemi
Kemin kaupungintalo sumun läpi nähtynä
Jenna Laukkanen / Yle

Kemin kaupungin ensi vuoden talousarvio on noin 800 000 euroa ylijäämäinen. Historiallista esityksessä on se, että lautakuntien ja kaupunginhallituksen näkemysten välillä oli tänä vuonna vain muutamien satojen tuhansien ero.

Aiempina vuosina eroa on voinut olla miljoonia. Kaupunginjohtaja Tero Nissisen mielestä tästä on kiittäminen henkilöstön sitoutumista.

– Meillä on ollut viime vuosina kovasti esillä se, että näitä asioita viedään alhaalta ylöspäin esimerkiksi sisäinen kehittäjä -ohjelmien kautta. Haluan ajatella, että tässä näkyy tulosta siitä, Nissinen sanoo.

– Kyllä se asiantuntemus työstä asuu siellä tekijöissä, eikä täällä valkoisesssa talossa.

Tulevaisuus sumun peitossa

Nissisen mukaan tulevan osalta ilmassa on kuitenkin vielä paljon kysymysmerkkejä erityisesti suunnitelmakauden loppuvuosina: soteratkaisun lisäksi tuleva kouluverkkoratkaisu on avainasemassa talouden kestävyyden kannalta.

– Itse olen pyrkinyt viestimään sitä, että taloussuunnitelmakauden keskeisin kysymys on, että kuinka hallitaan investointikuormaa. Siinä mielessä tässä on päättäjillä kova pohdinnan paikka tulevan puolen vuoden aikana, että mihin rajalliset resurssit käytetään, Nissinen sanoo.

Puolen vuoden aikana päättäjien pitäisi löytää yksimielisyys tuelvan kouluverkon rakenteesta ja siihen liittyvistä investoinneista. Nissisen mukaan uusiin velkainvestointeihin ei hirveästi olisi varaa, sillä Kemin velkakannalla jo prosenttiyksikön nousu koroissa tietää suurta lisälaskua.

Karihaaran koulun miljoonaremonttia ei pystytä kiertämään, mutta uuteen Takajärven kouluun ei oikein olisi varaa.

Taloussuunnitelmakauden keskeisin kysymys on, että kuinka hallitaan investointikuormaa.

Tero Nissinen

– Meillä on pienimmilläänkin taloudellisiin mahdollisuuksiin nähden varsin mittava peruskorjausurakka edessä ja valitettavasti uusien seinien tekeminen tuntuu kovin ahtaalta tähän yhtälöön, Nissinen muotoilee.

Investointeja peruskorjauksiin ja infraan

Avainluvut talousarvioesityksessä kertovat viiden miljoonan euron vuosikatteesta, joka riittää siis kattamaan poistot. Investointeja on määrä tehdä 4,7 miljoonalla eurolla.

– Jonkun verran pysyttään meidän investointitasoa nostamaan, ei riittävästi, mutta jonkin verran ja kohdistetaan se nyt peruskorjaushankkeisiin ja vetovoimatekijöihin, eli matkailuun ja biotalouteen, Nissinen kertoo.

Suurimmat kohteet kaupunginhallituksen ensi vuoden investointilistalla ovat Ajoksen energiaväylän rakentaminen, keskustan Matkailubulevardi ja Ruutin asuinalueen kunnallistekniikka.

Rahaa pistetään myös Hepolan koulun remonttiin ja päiväkodin siirtämiseen koululle.

Koko suunnitelmakaudeksi investointeja on jo nyt listalla 21 miljoonalla eurolla, joka pyritään kattamaan suurimmalta osin tulorahoituksella – siis ilman lisävelkaa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus