Hyppää sisältöön

Poliisin voimankäytössä äkillinen kasvu – poliisi perustelee tarkemmalla seurannalla

Tilastojen mukaan poliisi on tänä vuonna turvautunut esimerkiksi käsirautoihin, patukkaan ja etälamauttimeen aiempaa useammin.

Kuva: Yle

Tilastojen mukaan poliisi käytti rautoja, patukkaa tai muita toimenpiteitä marraskuuhun mennessä viidenneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Poliisin voimankäyttö ei kuitenkaan ole vuoden aikana kasvanut, vaan voimankäyttöä seurataan aiempaa tarkemmin, kerrotaan Poliisiammattikorkeakoulusta.

Poliisi on marraskuuhun mennessä tehnyt yli 6 200 voimankäyttötoimenpidettä. Se on yli tuhat enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Aiempaa parempaa kirjausta, siitä tässä on kyse.

Henri Rikander

Nousu kuulostaa hätkähdyttävältä, mutta sille on yksinkertainen syy, toppuuttelee komisario Henri Rikander Poliisiammattikorkeakoulusta.

– Vuonna 2015 poliisia pyydettiin tarkentamaan suoritteiden käyttöä. Eli aiempaa parempaa kirjausta, siitä tässä on kyse.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yksi poliisin “asiakas” voi tarkoittaa monta merkintää. Jos poliisi esimerkiksi taltuttaa aggressiivisen hyökkääjän etälamauttimella, fyysisellä voimalla, ja laittaa tälle lopuksi käsiraudat, poliisi kirjaa kolme voimankäyttötoimenpidettä.

Esimerkiksi vuonna 2015 poliisi teki liki 97 600 kiinniottoa, joista kirjattiin yli 6 300 merkintää.

Ei ole tapahtunut dramaattista muutosta vuodesta 2015 kuluvaan vuoteen, mikä selittäisi tämän.

Henri Rikander

Poliisin tämän vuoden alussa käyttöön ottama tarkempi seuranta perustuu kyselylomakkeeseen, joka poliisin on täytettävä aina sen jälkeen, kun tilanteessa on käytetty voimaa.

Eikö ole mahdollista, että suoritteiden määrän kasvu johtuisi yksinkertaisesti siitä, että poliisi käyttää voimaa aiempaa enemmän?

– Poliisin toimintaympäristössä ei ole tapahtunut mitään dramaattista muutosta vuodesta 2015 kuluvaan vuoteen, mikä selittäisi tämän.

Poliisin vastustus kasvanut tuntuvasti

Poliisin voimankäytön viimeaikaista kehitystä on vaikea päätellä tilastojen pohjalta. Esimerkiksi kuluvaa vuotta ei tarkemman seurannan vuoksi voi verrata aiempiin vuosiin.

Pitkällä aikavälillä poliisin voimankäyttö on kuitenkin lisääntynyt. Syynä on se, että poliisiin kohdistettu väkivalta on noussut lähes 90 prosenttia vuodesta 1999 vuoteen 2015 asti.

Aikaisemmin oli lyöntiä ja potkuja, nyt on erilaista puskemista ja sylkemistä.

Henri Rikander

Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja virkamiehen vastustaminen ovat yhteenlaskettuna lisääntyneet. Kasvu on tullut kokonaan jälkimmäisestä rikosnimikkeestä, joka on rikoksista lievempi.

Useimmiten virkamiehen vastustus tarkoittaa humalaisen nyrkinheilautusta. Virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta väitöskirjaa tekevän Rikanderin mukaan uusiakin ilmiöitä on.

– Näyttää siltä, että väkivalta poliisia kohtaan on monimuotoistunut. Jos aikaisemmin oli lyöntiä ja potkuja, nyt on erilaista puskemista ja sylkemistä, ja käytetään erilaisia välineitä poliisia kohtaan.