Venäläinen uutissivusto: Venäjältä salakuljetettu aseiden osia Suomen kautta maailmalle

Kymmenien miljoonien salakuljetuserät ovat liikkuneet Suomen läpi kolmen vuoden ajan. Päätekijä houkuteltiin Suomesta Venäjälle, jossa hänet pidätettiin. Suomen viranomaiset eivät kommentoi väitettyä salakuljetusta.

Ulkomaat
Uutinen 47news.ru-sivustolla
Asiasta kerrottaan 47news.ru-sivustollaKuva 47news.ru-sivustolta

Venäläisen 47news.ru (siirryt toiseen palveluun)-uutissivuston mukaan Venäjältä on salakuljetettu Suomen kautta maailmalle suuria määriä aseiden osia.

Kaakkoisrajan rajanylityspaikkojen kautta olisi kulkenut esimerkiksi venäläisten Su-27-hävittäjien moottoreiden osia. Osat olisi varastettu asetehtailta eri puolilta Venäjää ja toimitettu Suomen kautta kolmansiin maihin. Uutissivuston mukaan kohdemaita ovat olleet esimerkiksi Kiina, Intia, Singapore, Peru ja Arabiemiraatit.

Aseiden osien hinnat ovat liikkuneet 20 000–30 000 eurossa. Salakuljetus on ollut käynnissä kolmen vuoden ajan, ja myyntiä on ollut noin 70 miljoonaa euroa vuodessa. Moskovassa tehdyissä kotietsinnöissä on löytynyt aseiden osia noin 35 miljoonan euron arvosta.

Salakuljetusvyyhdestä tutkitaan yli kymmentä henkilöä. Uutissivuston mukaan päätekijäksi epäilty, Suomessa asunut 44-vuotias venäläismies houkuteltiin äskettäin Venäjälle, minkä jälkeen hänet pidätettiin.

News47.ru-sivuston toimittajan Viktor Smirnovin mukaan tiedot salakuljetustutkinnasta on saatu useista eri venäläisistä viranomaislähteistä, kuten esimerkiksi turvallisuuspalvelu Fsb:stä, tullista, Viipurin tuomioistuimesta, rajavartiolaitokselta ja syyttäjälaitoksen tutkintakomiteasta.

– Tätä on tutkittu ainakin puoli vuotta, Smirnov kertoo.

Suomen tulli ei kommentoi venäläistietoja. Rikostorjuntapäällikö Hannu Sinkkonen sanoo, että Suomen viranomaiset eivät myöskään kommentoi, ovatko he antaneet virka-apua tapauksen selvittämiseksi. Sinkkosen mukaan kyseessä on Venäjän viranomaisten käynnistämä tutkinta.

– Suomen tullilla ei ole tutkintaa menossa tämän asian johdosta, Sinkkonen sanoo.