1. yle.fi
  2. Uutiset

Huuhaa-palkinnon saanut kansanopisto puolustautuu: "Kansa saa, mitä haluaa"

Skepsis-yhdistys on myöntänyt Keski-Pohjanmaan kansanopistolle Huuhaa-palkinnon näennäistieteellisten kurssien järjestämisestä. Opisto itse määrittelee kurssit täydentäviksi hoitomuodoiksi.

kansanopistot
Kaksi akupuntioneulaa kämmensyrjässä.
Kalle Niskala / Yle

Skepsiksen myöntämä palkinto tuli yllätyksenä Kälviällä toimivalle Keski-Pohjanmaan kansanopistolle.

– Missään vaiheessa meiltä ei ole tiedusteltu, millaisia kursseja järjestämme, aikuiskoulutuspäällikkö Salla Lillhonga sanoo.

Lilhonga ihmettelee, miksi palkinnon saajaksi valikoitui juuri Keski-Pohjanmaan kansanopisto, kun muissakin opistoissa järjestetään vastaavia kursseja.

Opisto määrittelee Skepsiksen näennäistieteellisiksi kutsumat kurssit täydentäviksi hoitomuodoiksi. Tällä hetkellä tarjolla on akupunktiokursseja ja kalevalaisen jäsenkorjauksen sekä luontaishoitajan opintoja.

– Jokainen saa olla vapaassa Suomessa sitä mieltä, mitä on, tykätä ja ei tykätä. Me kutsumme niitä täydentäviksi hoitomuodoiksi, Lillhonga toteaa.

Suosittuja kursseja

Tällaisia kursseja on ollut opiston valikoimassa 90-luvulta lähtien. Kurssit muodostavat 10 prosenttia kaikista kansanopistossa suoritetuista opinnoista.

Salla Lillhongan mukaan ne ovat suosittuja: tulijoita on tasaisesti ympäri Suomen. Moni kursseja käynyt on saanut alalta ammatin ja työllistynyt esimerkiksi jäsenkorjaajaksi tai luontaishoitajaksi.

– Kansanopiston toiminta on vapaata sivistystyötä. Mitä kansa haluaa ja tarvitsee, sitä opisto järjestää kriittisesti tarkastellen.

Keski-Pohjanmaan kansanopisto kuuluu Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymään, jonka johtaja Liisa Sadeharju sanoo arvostavansa opiston kursseja.

– Pidän arvossa ja luotan kansanopiston koulutuksiin, koska ne tehdään yhteistyössä valtakunnallisten yhteisöjen toimijoiden kanssa. Tällä taataan laatu, luotettavuus ja vastuullinen tapa toimia tällä sektorilla, Sadeharju sanoo.

Lue seuraavaksi