1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. doping

Mistä Venäjän dopingskandaalissa on kyse? Listasimme viisi kohtaa

Tänään odotetaan uutta raporttia Venäjän dopingvyyhdistä.

doping
Maria Abakumova
Syyskuussa kerrottiin, että Pekingin olympialaisissa naisten keihään hopeaa voittanut venäläinen Maria Abakumova on jäänyt kiinni dopingista uusintatesteissä.Filip Singer / EPA

Maailman antidopingtoimisto Wada julkaisee tänään, perjantaina, Venäjän valtiojohtoisen dopingohjelman paljastaneen raportin toisen osan. Kanadalaiselta oikeustieteen professorilta Richard McLarenilta tilatussa raportissa jatketaan Venäjän dopingvyyhdin selvittämistä.

1. Wadan ensimmäinen raportti

Raportin heinäkuussa ilmestyneen ensimmäisen osan mukaan vuonna 2014 järjestettyjen Sotshin olympiakisojen aikana venäläisurheilijoiden dopingin käyttö oli laajamittaista ja systemaattista.

Sen peittelyyn osallistuivat sekä Venäjän kansallinen antidopingtoimisto että turvallisuuspalvelu FSB. Raportti johti muun muassa Venäjän yleisurheilijoiden ja koko paralympiajoukkueen sulkemiseen Rion olympialaisista.

2. KOK jatkaa Venäjään kohdistamiaan pakotteita

Kansainvälinen olympiakomitea KOK tiedotti keskiviikkona jatkavansa heinäkuussa Venäjälle langettamia pakotteita toistaiseksi. KOK ei pakotteiden aikana järjestä Venäjällä mitään urheilutapahtumia tai kokouksia.

Lisäksi olympiakomitea kehottaa talviolympialajien kansainvälisiä lajiliittoja pidättäytymään kilpailuiden järjestämisestä Venäjällä.

Sotshissa on määrä järjestää kelkkailun MM-kilpailut ensi vuoden helmikuussa. Mediatietojen mukaan Yhdysvaltain joukkue suunnittelee kisojen boikotoimista.

3. Venäjä ei niele dopingsyytöksiä

Venäjällä dopingsyytöksiä pidetään poliittisina. Viime viikolla pitämässään linjapuheessa presidentti Vladimir Putin sanoi, että venäläisurheilijoihin kohdistuu ajojahti. Hän liitti sen osaksi Venäjän kokemaa ulkopuolista painostusta.

Venäjä ei ole myöntänyt, että valtio olisi ollut osallisena urheilijoiden dopingin käytössä. Urheiluministeri Vitali Mutko on etukäteen kutsunut tänään julkaistavaa Wadan raportin toista osaa jälleen yhdeksi hyökkäysyritykseksi venäläistä urheilua kohtaan.

4. Venäläishakkerit hyökkäävät Wadaa vastaan

Venäläisenä pidetty Fancy Bear-hakkeriryhmä on murtautunut maailman antidopingtoimisto Wadan tietokantoihin ja tuonut julkisuuteen lähinnä länsimaisia urheilijoita koskevia tietoja.

Niistä käy ilmi muun muassa ilmi Wadan yksittäisille urheilijoille antamia lupia tiettyjen lääkeaineiden käyttämiseen.

Tuoreimmat paljastukset kertovat muun muassa yhdysvaltalaisen kilpauimarin ja olympiavoittajan Ryan Lochten saaneen luvan käyttää joitakin astmalääkkeitä ennen Pekingin olympialaisia. Aiemmat tiedot koskivat muun muassa tennistähtisisaruksia Venus ja Serena Williamsia.

Wada pitää kyberhyökkäyksiä venäläisten kostotoimina.

5. Venäjä vannoo kitkevänsä dopingin

Venäjän kansallisen antidopingohjelman on määrä olla valmis ensi vuoden alussa. Lokakuussa Venäjän duuma hyväksyi lain, jonka mukaan dopingin käyttö ja kiellettyjen aineiden käyttöön yllyttäminen ovat rangaistavia tekoja.

Presidentti Vladimir Putinin mukaan dopingskandaalin takia Venäjä luo kaikkein edistyksellisimmän dopinginvastaisen järjestelmän.

Lue seuraavaksi