Ylen presidenttikysely: Sauli Niinistö ylivoimainen ykkönen, Soini ja Väyrynen inhotuimmat

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on huipussaan.

politiikka
Sauli Niinistö, Timo Soini ja Paavo Väyrynen
Ykkosvaihtoehto seuraavaksi presidentiksi oli Sauli Niinistö. Timo Soini (ps.) ja Paavo Väyrynen (kesk.) olivat vähiten mieluisia. Yle Uutisgrafiikka

Presidentinvaaleihin on aikaa yli vuosi, mutta Sauli Niinistön kannatus liitelee aivan omissa lukemissaan. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 52 prosenttia vastaajista piti Niinistöä parhaana ehdokkaana seuraavaksi presidentiksi.

Nousu kiihtyy, sillä vuosi sitten Niinistöä kannatti 45 prosenttia kyselyyn vastanneista. Mutta haluaako Niinistö toiselle kaudelle? Se selviää vasta ensi vuoden puolella.

Edellisten presidentinvaalien kakkonen, vihreiden Pekka Haavisto jatkaa hopeasijalla. Hän sai kyselyssä yhdeksän prosentin kannatuksen. Vuosi sitten Haavistolle mitattiin täsmälleen samat lukemat. Haavisto ei ole vielä kertonut, onko hän ehdolla 2018 presidentinvaaleissa.

Mileuisimmat presidenttiehdokkaat
Sauli Niistön ylivoima kasvoi. Erkki Tuomioja ja Eero Heinäluoma olivat suositumpia kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

Niinistön ja Haaviston jälkeen tulee pitkä väli. Kahden prosentin kannatukseen pinnisti kuusi nimeä. Kolme heistä on keskustalaisia: entiset pääministerit Esko Aho ja Matti Vanhanen sekä elinkeinoministeri Olli Rehn, joka siirtyy vuoden vaihteessa Suomen Pankin hallitukseen. Matti Vanhanen on jo valittu keskustan presidenttiehdokkaaksi.

Uutena nimenä ja ainoana naisena listalle yltää vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Vasemmistoliitto valitsee oman presdenttiehdokkaansa kesällä.

SDP:n riveistä kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä konkarikansanedustaja Eero Heinäluoma saivat enemmän kannatusta kuin puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Sekä Heinäluoma että Rinne ovat kieltäytyneet ehdokkuudesta.

Inhokit Soini ja Väyrynen

Ylen presidenttikyselyssä vastaajat saivat valita myös, kuka annetuista nimistä oli vähiten mieluisa. Ykkössijan jakavat 12 prosentin kannatuksella perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrynen. Soini on ilmoittautunut, ettei ole ehdolla presidentinvaaleissa.

Kakkossijalla pysyttelee perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (9 %) ja tiukasti kannoilla kolkuttelee kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen (8%).

Kymmenen vähiten mieluisan presidenttiehdokkaan joukkoon mahtuvat myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, pankkiiri Björn Wahlroos sekä kokoomuksen kansanedustaja, entinen pääministeri Alexander Stubb.

Inhokkien joukossa ovat myös nykyinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja entinen pääministeri Esko Aho (kesk.) sekä kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.).

Vastaajista yhdeksän prosenttia ei osannut sanoa, kuka olisi vähiten mieluinen ehdokas Suomen seuraavaksi presidentiksi.

Vähiten mieluisat presidenttiehdokkaat
Soini ja Väyrynen jakoivat ykkössijan. Soini on kieltäytynyt ehdokkuudesta. Yle Uutisgrafiikka Lähde: Taloustutkimus

Halla-aho ja Haavisto yhtä suosittuja perussuomalaisissa

Nykyinen presidentti Sauli Niinistö saa kannatusta yli puoluerajojen, mutta hänen vahvin kannatuksensa tulee kokoomuksesta (75%), keskustasta (65%) ja ehkä hieman yllättäen SDP:stä (51%).

Vähiten Niinistöllä on kannatusta vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjissä. Hän voittaa kuitenkin molemmissa puolueissa ykkössijan. Vihreistä 36 prosenttia kannattaa presidenttiehdokkaaksi Sauli Niinistöä ja vain 32 prosenttia puolueen oma miestä Pekka Haavistoa.

Vasemmistoliitossa Niinistön kannatus on vielä vähäisempää, mutta sielläkin hän voittaa suosiossa puolueen oman puheenjohtajan Li Anderssonin.

Erikoinen yksityiskohta löytyy perussuomalaisten presidenttisuosikkilistalta. Sauli Niinistöä kannattaa 48 prosenttia vastaajista, mutta perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja vihreiden Pekka Haavisto saavat molemmat saman neljän prosentin kannatuksen.