1. yle.fi
  2. Uutiset

Pyöräily on yhä suositumpaa Helsingissä – Pasilan jättirakennustyöt jarruttavat vauhtia

Sekä Helsinki että sen asukkaat kannattavat pyöräilyn lisäämistä, mutta kaupungin tavoitteisiin on vielä pitkä matka.

pyöräily
Raitiovaunut 3 ja 2 odottavat matkustajia Eläintarhan pysäkillä. Niiden edestä ylittävät kadun tumma henkilöauto ja pyöräilijä.
Yle

Pyöräily on lisääntynyt edelleen viime vuodesta Helsingissä.

Pyöräilyliikenteen laskentapisteiden tulokset kertovat, että pyöräily kasvoi tammi–syyskuussa kymmenen prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.

Vilkkain pyöräreitti kulkee Lauttasaaren sillalla. Sillalla ajoi kesän arkipäivinä keskimäärin noin 5 600 pyöräilijää. Toiseksi vilkkain paikka oli Pitkäsilta, jonka ylitti keskimäärin 4 900 pyöräilijää vuorokaudessa. Baanalla ajoi 4 600 pyöräilijää.

Pasilan rakentaminen haittaa pyöräilijöitä

Suurin pudotus laskurin havaitsemissa pyöräilijämäärissä on Pasilassa, jossa Keski-Pasilan rakennustyöt aiheuttavat liikenteen poikkeusjärjestelyjä.

Vaikka pyörällä tehtyjen matkojen määrä Helsingissä on kasvanut, on pyöräilyn osuus kaikista matkoista pysynyt ennallaan kymmenessä prosentissa, sillä myös muilla kulkumuodoilla tehtyjen matkojen määrä on noussut. Helsingin tavoitteena on nostaa pyörällä tehtyjen matkojen osuus 15 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Helsingin pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen muistuttaa, että 15 prosentin tavoitteeseen pääseminen vaatii pyörätieverkon kattavuuden parantamisen lisäksi pyöräpysäköinnin laadun ja määrään parantamista sekä työmaa-aikaisten liikennejärjestelyiden sujuvoittamista.

Paikallisjuna.
Keski-Pasilan rakennustyömaaDerrick Frilund / Yle

Väylät kuntoon, vaativat asukkaat

Pyöräpysäköinnin turvallisuuden parantaminen ja kattavampi väylästö olivat asiat, jotka nousivat tärkeimpinä esiin, kun kaupunkilaisilta kysyttiin Pyöräilybarometri 2016 -tutkimuksessa asioista, jotka saisivat heidät pyöräilemään enemmän.

Työmaa-aikaiset liikennejärjestelyt ja pyöräväylien talvihoito olivat asioita, joihin kaupunkilaiset olivat tyytymättömimpiä.

87 prosenttia pyörää käyttävistä asukkaista on tyytyväisiä tai melko tyytyväisiä Helsinkiin pyöräilykaupunkina. Tyytyväisten osuus on kasvanut hieman vuodesta 2014, jolloin barometri toteutettiin edellisen kerran.

Lähes 60 prosenttia aikuisista helsinkiläisistä pyöräilee vähintään kerran viikossa lumettomana aikana, pyöräilybarometri kertoo.

Ympäri vuoden pyöräilee 11 prosenttia aikuisista. Pyörää käyttäviä asukkaita on kaikissa tuloryhmissä ja koulutusluokissa. Päivittäin autolla kulkevista kaksi kolmasosaa liikkuu myös pyörällä ainakin joskus.

Yli 90 prosenttia helsinkiläisistä suhtautuu myönteisesti pyöräilyn edistämiseen.

Voit tutustua Helsingin pyöräilyraportteihin laajemmin täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Elielinaukio
Helsingin Elielinaukio.Ronnie Holmberg / Yle
Lue seuraavaksi