Tuhat lentoa Lappiin – supertalvi ruuhkauttaa Lapin lentoasemat

Lapin talvimatkailu on hyvässä nousukiidossa. Tässä joulukuussa Lappiin tulee ennätysmäärä lentoja Euroopasta ja Suomesta. Finavia on nimennyt tämän Lapin supertalveksi.

lentoliikenne
Lentokoneita Kittilän lentoasemalla joulukuussa 2016.
Lentokoneita Kittilän lentoasemalla joulukuussa 2016.Jarmo Honkanen / Yle

Tilauslentojen rinnalla lisääntyvät ulkomaisten lentoyhtiöiden suorat reittilennot Britanniasta, Saksasta ja Sveitsistä Lappiin. Moni matkailualan asiantuntija ennustaa ensi vuonna tulevan ensimmäiset suorat lennot Kiinasta Lappiin.

Nyt joulukuussa Lapin kentille Rovaniemelle, Ivaloon, Hettaan ja tänne Kittilään tulee tuhatkunta lentoa. Niistä yli 500 on tilauslentoa ja 50 suoraa reittilentoa Euroopasta, eniten Britanniasta, Yli 400 lentoa tulee kotimaasta.

Shelly ja Tony Stretch Liverpoolista astuvat Kittilän lumiselle kamaralle ylistäen talvista maisemaa. He olivat täällä jo viime vuonna. Nyt tultiin lapsen kanssa taas tapaamaan joulupukkia, poroja ja vetokoiria.

– It’s beautiful. Lovely. We came last year, it was just lovely, so we come again to see Father Christmas, Shelly ja Tony hehkuttavat.

Ensi vuonna lennetään Pekingistä

Lapin matkailun ennustetaan saavan kasvua Kiinasta. Jopa kymmeniä tuhansia matkailijoita voi olla tulossa ensi vuonna. Kahvipöytäkeskusteluissa pitkin syksyä useampi Lapin matkailun asiantuntija on ennustanut suorien lentojen Kiinasta Lappiin alkavan ensi vuonna.

Kittilän lentoasema aloitti pienestä kolme vuosikymmentä sitten ja kuvastaa hyvin Lapin matkailun kansainvälistä kasvua.

– Kyllähän tämä aika huikeaa on. Kun ajattelee ensimmäistä vuotta, kun lentokenttä valmistui, niin matkustajamäärä oli 500. Nyt on 260 000, sanoo Finavian Kittilän lentoasemaa alusta pitäen johtanut ja kohta eläkkeelle jäävä Kari Tohmo.

Finavian Kittilän lentoaseman uusimpia palveluita ovat sähköautojen latauspisteet ja apteekin sivupiste. Lisääntyvä liikenne vaatii lopulta lisää tilaa. Kahvilassa on tupaten täyttä. Finavian Kittilän lentoaseman ensi vuonna aloittava uusi päällikkö Kimmo Liukkonen tähyää tulevaisuuteen.

– Nykyisellään pystymme hanskaamaan aikatauluttamalla ja hieman järjestämällä tiloja, mutta kyllähän se todellisuus on, että fyysinen tila tulee loppumaan piakkoin eli on pakko tehdä jotain, Liukkonen arvioi.