Julkkiksia, diplomaatteja ja rakas vaimo – Maurin taksiin mahtuu koko elämä

Elämäntyönsä taksin parissa tehnyt, Venäjän pääministerin vierailun kynnyksellä ratin taakse jälleen istunut Mauri Vääräniemi kertoo, että siisti auto on kuljettajalle kunnia-asia.

kutsumus
Mauri Vääräniemi taksinsa vierellä Oulun torinrannassa.
Taksinkuljettajan ammatissa saa paljon tuttavuuksia. Muutama Maurin työuran aikana tutuksi tullut saattaa vieläkin kutsua miehen kuljettajakseen.Salla Laurila / Yle

Mauri Vääräniemi teki elämäntyönsä taksinkuljettajan ammatissa. 70-luvulta asti taksia kuljettanut Mauri omistaa nykyisin oman taksiyrityksen ja käy vielä eläkepäiviltäänkin silloin tällöin tien päällä ajamassa.

– Käyn tuuraamassa työntekijöitäni. Ja olen tykännyt tätä hommaa tehdä, saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Ja haluan tehdä tätä vielä niin pitkään, kun tuota virtaa on.

Perhettä kohtasi viime keväänä suuri suru, kun Maurin poika menehtyi. Sen jälkeen auton ratissa istuminen on ollut terapeuttista, hän kertoo.

Nuorempana hän ehti tehdä muitakin töitä, mutta taksinkuljettajan ammatti oli aina näkökentässä.

– Jos autoa ajaa ja siitä vielä palkan saa, niin sehän oli nuorena miehenä sellainen toiveammatti.

Taksinkuljettajalle auto on tärkein työkalu. Sen tähden Mauri on ollut oman firman perustamisesta lähtien mersumiehiä. Mersurakkaus on sittemmin tuonut miehen talliin useamman auton ja työhuoneen hyllyn täyteen rakkaan automerkin pienoismalleja.

– Se on saksalainen laatuauto. En tiedä maksaako se tähti siinä keulassa, mutta se on kestävä auto.

Siisti auto on taksinkuljettajalle kunnia-asia. Sitä on pestävä, vahattava ja penkit halutaan pitää priimakunnossa.

– Tuskin toista kertaa asiakas tulee epäsiistin auton kyytiin, sekin siinä on. Varsinkin edustushommissa työkalun on oltava puhdas.

Edustusajoa

Jännittävä mauste Maurin työhön on ollut edustusajo, niin julkkisten, paikallisten yritysvieraiden kuin diplomaattienkin kyyditsijänä. Varsinkin takavuosina, kun Nokia toi kaupunkiin paljon vierailijoilta ympäri maailman, taksia päästiin ajamaan edustuskunnossa.

– Nokiallakin esimerkiksi oli jotkut isommat kaupat tulossa, niin heidän vieraitaan kyyditettiin. Joskus muutamakin päivä meni niin, että tehtiin vain näitä Nokian keikkoja.

Nykyisin neuvotteluja voidaan hoitaa verkossa, eikä Nokian painoarvo ole enää Oulussa yhtä suuri kuin ennen. Se näkyy myös taksikuskin elämässä.

Maurin kotialbumista löytynyt kuva miehen ensimmäisestä taksista.
Jo Maurin taksiyrityksen ensimmäinen taksi oli mersu, jonka sai tarvittaessa muokattua edustuskäyttöön.Mauri Vääräniemi

– Melkein olisivat voineet ottaa yhden Finnairin koneen omaan käyttöönsä, niin paljon ne aikanaan matkustivat.

Mauri naureskelee, että joskus kyytiin on istunut niinkin kovia julkkiksia, että autolla on täytynyt kaasuttaa karkuun fanityttöjä.

Venäjän pääministerin valtiovierailun kynnyksellä Mauri on jälleen istunut rattiin. Hän on yksi niistä oululaisista taksinkuljettajista, jotka pääsivät kyyditsemään vierailun aikana tärkeitä henkilöitä.

Tilaisuudet ovat aina mielenkiintoisia, vaikka yhteistä kieltä ei löydykään. Mauri kertoo, että suomalaista taksinkuljettajaa pidetään luotettavana.

– Työkaveri kertoi joskus kuljettaneensa pelkkää rahasalkkua taksissa ulkomaalaisille vieraille, mutta he luottivat vain, että kyllä se taksikuski vie sen perille.

Diplomaattivieraiden kuljettamisessa sekä mies että taksi valmistetaan työhön hyvissä ajoin. Auton tulee olla mainokseton, kupu poistettu ja kilvet näkymättömissä.

– Mieskin täytyy olla kunnossa, siistit vaatteet ja partavettä, ei sinne lähdetä missään tennareissa. Asiakaspalveluherkkyys on myös tärkeää.

Mauri moittii, että joiltakin kuljettajilta löytyy pukeutumisessa toivomisen varaa. Alueellisiakin eroja on, Mauri kertoo panneensa merkille, että Kuusamossa taksikuskit pukeutuvat todella esimerkillisesti.

Taviksia ja julkkiksia

Taksikuskin työ on muuttunut paljon viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana. Mauri ehti tavata työssään paljon ihmisiä ja ihmiskohtaamiset olivat tärkeä osa työtä. Automatkaa taittaessa ehtii jutella niin iloista kuin suruistakin.

Maurin kotoa löytyvä pienoisauto kirjahyllyssä.
Maurin kotoa löytyy kokoelma pienoisautoja. Kuvassa näkyvä auto on pienoismalli hänen isänsä aikanaan omistamasta taksista.Yle / Salla Laurila

– Kelan sairasajoja oli aikanaan paljon. Saatettiin vaikka sopia, että jos joku ajettiiin vaikka sytostaattihoitoihin Kuusamosta, niin kävin viemässä hänet viikonlopun jälkeen takaisin kotiin, vaan nykyisin tämä ei onnistuisi.

Mauri näyttää kotoaan löytyvästä lehtiartikkelista, että jopa vaimo löytyi taksia kuljettaessa, kun tämä lähti seurueen mukana kerran Maurin taksiin.

Mauri muistelee, että joistain kyydittävistä on tullut aikanaan niin tuttuja, että häntä soitetaan vieläkin kuskiksi.

– Useampia tuttuja ja ystävyyksiä on tämän ammatin kautta saatu. Vieläkin saatetaan soitella, että voitko tulla Mauri hakemaan.