Mies tuhosi Krimin sodan aikaisen puolustusvallin, sai 360 euron sakot

Kokkolalainen omakotitalon omistaja tuomittiin muinaismuistolain nojalla suojellun vallin hävittämisestä 60 päiväsakkoon. Hän oli lisäksi kaatanut luvatta 13 koivua kaupungin maalta.

muinaisjäännökset
Kuvaa maastosta.
Kuva alueelta, jossa muinaismuisto on ollut.Kalle Niskala / Yle

Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi kokkolalaisen omakotitalon omistajan sakkoihin Krimin sodan aikaisen puolustusvalin hävittämisestä. Mies oli tasoituttanut tontillaan olleen, muinaismuistolain nojalla suojellun, 1850-luvulta peräisin olevan puolustusvallin.

Lisäksi hän oli kaatanut 13 isoa koivua Halkokarilla sijaitsevan tonttinsa ja rannan väliseltä kaupungin maalta.

Oikeus tuomitsi miehen rakennussuojelurikoksesta ja vahingonteosta 60 päiväsakkoon. Kuuden euron kappalehinnalla maksettavaa tuli 360 euroa. Syyttäjän vaatimus oli 80 päiväsakkoa.

Lisäksi mies joutuu korvaaman kaupungille 2 000 euroa puiden kaatamisesta. Korvaussummassa oli huomioitu puuston lisäksi maisema-arvoja. Kaupunki vaati 3 595 euron korvausta.

Museovirasto ei esittänyt korvausvaatimusta.

Tapahtumien kulku oli riidaton, oikeudenkäynti keskittyikin teon tahallisuuden arviointiin.

Oikeuden mukaan mies ei toiminut tahallisesti, koska esimerkiksi yleiskaavassa tai tontin kauppakirjassa ei ollut merkintää suojelusta. Tuomion mukaan hänellä oli kuitenkin tietoja, joiden perusteella hänelle syntyi erityinen velvollisuus selvittää puolustusvallin tilanne eli oikeus piti toimintaa törkeän huolimattomana.