Kreikkalaiset lakkoilivat talouden säästökuuria ja työntekijöiden kyykyttämistä vastaan

Kreikassa järjestettiin torstaina vuorokauden lakko ja useita mielenosoituksia EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston vaatimia budjettileikkauksia ja lakimuutoksia vastaan.

Kreikka
Mielenosoitus Ateenassa
Mielenosoittajia Ateenan keskustassa. Alexandros Vlachos/EPA

– Kreikan vasemmistohallitus äänestettiin valtaan, jotta tilanne muuttuisi paremmaksi. Mutta siitä päätellen, mitä olen nähnyt, he aikovat viedä kaiken, meidän alusvaatteitamme myöden, tuiskahti Nikos Spanopulos, Ateenassa mieltään osoittanut 56-vuotias tehdastyöläinen.

Kreikkalaisten kyllästyminen maan tilanteeseen on ymmärrettävää. Heidän tuloistaan on viety liki kolmasosa, työttömyysprosentti on edelleen 23,1 – ja kurjuutta on kestänyt jo seitsemän vuotta.

Kreikan parlamentin on määrä äänestää ensi vuoden budjetista viikonloppuna. Budjetissa on tiedossa lisää vyönkiristystä: mm. autojen, tupakan, kahvin ja polttoaineen verotuksen kiristyksellä on tarkoitus kerätä miljardi euroa lisätuloja. Menoja puolestaan leikataan säästämällä 5,7 miljardia euroa julkisen alan palkoista ja eläkkeistä.

Mielenosoituksen koolle kutsuneita suurimpia ammattiliittoja, GSEE:tä ja ADEDY:a, hermostuttavat myös suunnitelmat yksityistää kahden miljardin euron edestä valtion omaisuutta, mm. alueellisia lentokenttiä.

Mielenosoituksiin osallistui Ateenassa ainakin seitsemän tuhatta ihmistä, Thessalonikissa viisi tuhatta. Vuorokauden valtakunnallinen lakko koski mm. valtion kouluja ja sairaaloita sekä julkista liikennettä, lautat ja junat mukaanlukien.

Lakon sulkema rautatieasema Ateenassa
Lakko sulki rautatieasemia Ateenassa.Yannis Kolesidis/EPA

Kreikka sai maanantaina euroryhmän valtionvarainministerien kokouksessa velkahelpotuksia, jotka vähentävät sen velanhoitokuluja sadoilla miljoonilla euroilla vuodessa. Lainaohjelman vaatimaa toista väliarviota tehdään jälleen ensi viikolla, ja se pyritään saamaan valmiiksi jo vuodenvaihteeseen mennessä. Kreikan odotetaan mm. muuttavan työelämän lainsäädäntöä niin, että irtisanomisia on helpompi tehdä.