Hyppää sisältöön

Sokos heivaa turkikset, keskustalaiset kansanedustajat kehottavat boikotoimaan kauppoja

Eläinten hyvinvointi vaikuttaa olevan tärkeää sekä kauppaketjulle että keskustalaiskaksikolle, mutta perustelut ovat erilaiset.

Keskimaa aloittaa yt-neuvottelut Jyväskylän Sokoksella. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Keskustan kansanedustajat Antti Kurvinen ja Mikko Kärnä ovat tuohtuneet kauppaketju Sokoksen ratkaisusta luopua turkisten myymisestä. Kurvinen ja Kärnä kehottavat "kotimaisen teollisuuden puolustajia" boikotoimaan Sokoksen vaateosastoja.

Sokos ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) tänään torstaina, ettei se enää hyväksy valikoimiinsa aitoja turkiksia eikä turkissomisteita. Ketju kertoo haluavansa tarjota kuluttajille eettisesti kestäviä tuotteita.

– Meille on tärkeää, että valikoimissamme olevien eläinperäisten tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa kunnioitetaan eläinten oikeuksia ja huolehditaan eläinten hyvinvoinnista, sanoo myyntijohtaja Juha Thilman Sokokselta ja lisää, että eläinten hyvinvointi kiinnostaa asiakkaita yhä enemmän.

Sokos ei myöskään salli sellaista eläinkuitujen keräämistä, joka aiheuttaa eläimille tarpeetonta käsimystä. Uudet linjaukset näkyvät valikoimassa ensi vuonna, kauppaketju kertoo.

Kurvisen ja Kärnän mukaan Sokoksen ratkaisu on populistinen ja kaksinaismoralistinen.

– Päätöstä voisi pitää jollain tavalla loogisena, mikäli samalla olisi luovuttu muovipusseihin verrattavien ja ympäristöä kuormittavien tekoturkisten myynnistä. Sen sijaan päätettiinkin ajaa kotimaista ja maailman eettisintä turkistuotantoa alas, kaksikko kirjoittaa tiedotteessa.

Kansanedustajat sanovat, että Sokoksen linjaukset ja muut vastaavat vaarantavat kotimaisen tuotannon. He kertovat olevansa huolissaan tuotannon siirtymisestä maihin, joissa ei ole mitään standardeja eläinten hyvinvoinnille.

.
.