Betonin laatuongelmiin löydetty kaksi syytä: liika ilma ja hidas lujittuminen

Koko alalle tuli yllätyksenä, että tietty aineyhdistelmä voi johtaa liikaan ilmaan. Sen sijaan hitaassa lujittumisessa näyttää olevan kyse vääränlaisen betonin käytöstä tai turhan nopeasta työtahdista.

Kotimaa
Kemijärven viallinen palasiksi murskattu betonisilta.
Kemijärven viallinen betonisilta murskattiin palasiksi viime heinäkuussa.Esko Puikko / Yle

Betoniteollisuus ry kertoo löytäneensä kaksi syytä viime aikoina havaittuihin betonin lujuusongelmiin.

Alan kattojärjestön mukaan ongelmat juontuvat tietyn lisäaineiden yhdistelmän aiheuttamasta liiasta ilmasta ja hitaasta lujittumisesta. Sementtien tai seosaineiden yleisessä laadussa ei ole havaittu puutteita.

Betonin lujuusongelmat ovat ihmetyttäneet eri puolilla Suomea. Kemijärvellä vikoja on löydetty rautatiesillan, Turussa taas yliopistollisen keskussairaalan ja pysäköintitalon työmailta.

Betoniteollisuuden mukaan liian ilman ongelmat liittyvät ns. P-lukubetoneihin. Niiden valmistuksessa käytetään notkistavia ja suojahuokosia tuottavia lisäaineita. Yhdistelmän on joissain tapauksissa havaittu muodostavan betoniin huomattavasti tarkoitettua enemmän ilmaa.

Tieto tuli yllätyksenä

Kattojärjestö kertoo, että tieto tuli alalle yllätyksenä. Ongelma voi olla maailmanlaajuinen, joskin Suomen suola-pakkasrasitusta kestävien betonien osuus ja vaatimukset poikkeavat muista maista, järjestö huomauttaa.

Betoniteollisuus yrittää nyt löytää yhdessä Aalto-yliopiston, Liikenneviraston ja lisäainevalmistajien kanssa uusia raaka-aineiden yhdistelmiä ja valmistustapoja, joilla ilmapitoisuus pidetään sopivissa rajoissa.

Betoni ollut vääränlaista

Selvitysten perusteella toinen ongelma eli hidas lujittuminen juontuu vääränlaisesta betonista tai työtahdista. Betoniteollisuuden mukaan joillakin työmailla on käytetty betonia, jonka työstettävyys ei ole soveltunut kohteeseen tai jonka lujuus ei ole kehittynyt riittävän nopeasti työn etenemiseen nähden.

Näiden ongelmien poistamiseksi Betoniteollisuus kertoo aloittaneensa projektin, jolla parannetaan osaamista sekä betoninvalmistajien ja työmaiden välistä tiedonkulkua.