Kiitos vain, lahja oli "ihana"

Lahjaidean keksiminen sukulaisille ja ystäville on monelle vaikeaa. Suomalaiset pitävät silti visusti omana tietonaan, mitä toivoisivat saavansa lahjaksi, eivätkä liialti kysele toisiltaan lahjatoiveita, kertoo vastajulkaistu kyselytutkimus.

joulu
Lahjapaketti.
Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaisista lähes 40 prosenttia kertoo pitävänsä lahjojen hankintaa puolisolle, sukulaisille tai ystäville haasteellisena.

Suomalaiset eivät juuri joululahjatoiveita kysele, jos on uskominen viestintätoimisto Riannon teettämään kansalliseen joululahjaviestinnän kyselyyn. Kyselyyn vastasi 1 041 suomalaista.

Vain 13 prosenttia vastaajista kysyy suoraan lahjan saajalta, mitä tämä toivoisi. Toiveen ottaa huomioon kolme neljästä lahjanhankkijasta.

– Mielenkiintoista ja kummallista. Me emme kerro, emmekä kysy. Vielä emme tiedä, onko tämä suomalainen vai maailmanlaajuinen ilmiö. Ehkä jouluun liittyy perusajatus iloisesta yllättämisestä, viestintätoimiston Riannon toimitusjohtaja Riitta Auvinen kertoo.

– Ideakipua voisi hyvin lievittää kysymällä, Auvinen vinkkaa.

Turhaa vai tarpeellista?

Suurin osa joululahjoista koetaan tarpeelliseksi, mutta joka neljäs kertoo saaneensa turhaa tavaraa. Raha saattaisi helpottaa tässä tapauksessa, mutta vastaajista joka neljäs oli sitä mieltä, että ei halua missään tapauksessa rahaa.

Vaikka joululahjasta ei pidettäisi tai sille ei olisi käyttöä, se säilytetään. Saatua lahjaa ei kierrätetä, myydä pois tai palauteta. Ilmeisesti 61 prosenttia suomalaisista arvostaa lahjaa hyödyttömyydestä riippumatta.

– Tärkeämpää monelle on kaunis ajatus, ja voihan olla, että joululahjaan ei niin vahvasti liitykään hyöty vaan antamisen ja saamisen ilo, Auvinen sanoo.

Kehtaisiko lahjaa arvostella?

Jos lahja miellyttää, 60 prosenttia vastaajista kertoo siitä. Mutta jos lahjasta ei pidetä, siitä vaietaan. Joka toinen vastaajista kertoi valehtelevansa, jos eivät tykkää lahjasta. Lahjan antajaa suojellaan siis ikävän mielipiteen kertomiselta.

– Onneksi epäonnistuneetkaan joululahjat eivät pilaa joulua, Auvinen kertoo.

Vain muutamassa suomalaiskodissa syntyy riitaa lahjapettymyksestä. 93 prosenttia vastaajista ilmoittaa, että riitaa ei synny, vaikka lahja olisi pettymys.