Syrjäyttääkö Etelä-Korea presidenttinsä?

Etelä-Korean parlamentti äänestää tänään presidentti Park Geun-hyenin viraltapanosta. Syrjäyttämisen taustalla on korruptioskandaali.

Etelä-Korea
Kolme naista pitävät käsissään mielenosoituskylttejä ja kynttilöitä.
Etelä-korealaiset protestoivat presidentti Park Geun-hyeta vastaan Soulissa.Kim Hee-chul / EPA

Etelä-Korean parlamentti äänestää tänään presidentti Park Geun-hyenin viraltapanosta. Äänestys on poikkeuksellinen, sillä Park olisi maan ensimmäinen demokraattisesti valittu johtaja, joka syrjäytettäisiin tehtävästään.

Viraltapano edellyyttää selkeän kahden-kolmasosan kansanedustajan äänten enemmistön. Etelä-Korean parlamentissa on noin 300 jäsentä.

Äänestyksen taustalla on presidenttiin liitetty korruptioskandaali. Parkin läheisen ystävän epäillään painostaneen yrityksiltä kymmeniä miljoonia euroja hallitsemilleen säätiöille. Syyttäjien mukaan yrityksille olisi luvattu erityiskohtelua, jos ne lahjoittavat rahaa presidentti Parkin politiikkaa tukeville säätiöille. Park on myöntänyt oman vastuunsa korruptioskandaalissa.

Sadat tuhannet eteläkorealaiset ovat osoittaneet mieltään ja vaatineet presidentin eroa jo viikkojen ajan. Torstaina julkaistun Realmeterin tekemän kyselyn mukaan 78,2 prosenttia vastaajista haluaa Parkille epäluottamuslauseen.

Jos äänestys menee läpi, maan perustuslakituomioistuimella on enintään 180 päivää virallisesti lopettaa Parkin presidentin virka.

Lähteet: AFP, Reuters