Eläinsuojelutarkastusten määrä kasvussa – "Kädet on täynnä töitä"

Valvontaeläinlääkärillä riittää Lappeenrannan seudulla töitä. Suojelutarkastuksia tehdään niin yksityisiin koteihin kuin maatiloille.

eläinsuojelu
Kuvan lehmät eivät liity juttuun.YLE Etelä-Karjala

Valvontaeläinlääkärin tarkastuskäyntien määrä on hienoisessa kasvussa Lappeenrannan seudulla.

Tänä vuonna valvontaeläinlääkäri on tehnyt lokakuun loppuun mennessä runsaat 130 käyntiä, kun viime vuonna käyntejä tuli koko vuonna suunnilleen saman verran. Suurin osa valvontakäynneistä on eläinsuojelutarkastuksia. Vain murto-osa on lakisääteisiä eläintautitarkastuksia.

Tietämättömyyttä ja luopumisen tuskaa

Valvontaeläinlääkäri Marjut Vahalinnan mukaan ihmiset eivät aina käsitä kuinka paljon eläimen hoitaminen vaatii.

– Kyllä tässä on kädet täynnä työtä. Käyntejä tulee vähän joka paikkaan. On maitotiloja, sikaloita, yksityisiä koteja ja kenneleitä, kertoo valvontaeläinlääkäri Marjut Vahalinna Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Myös maaseudun rakennemuutos näkyy eläinsuojelussa. Kaikki eivät pysy mukana muutoksessa ja valvontakäynneillä tulee vastaan tuotantoeläintiloja, joilla ei ole tehty tarvittavia remontteja vuosikausiin.

– Ihmisten henkinen jaksaminen näkyy. Ongelmatiloilla paikat on rappeutuneet, kun ei ole ollut aikaa, rahaa eikä jaksamista. Myös ikääntyminen näkyy. Vaikka partneri olisi kuollut, niin silti yritetään yksin pärjätä karjan kanssa, Marjut Vahalinna kuvailee tilannetta maaseudulla.

Parempaan menossa

Jotain hyvääkin Marjut Vahalinna sentään näkee omassa työssään.

– Sikäli tässä on menty hyvään suuntaan, että pahoja ongelmatilanteita on saatu pois valvonnan vaikutuksesta.