Sallalainen yrittäjä: venäläismatkailu Lappiin on hieman piristymässä

Liikkeellä on kuitenkin vain noin kolmannes vuoden 2013 huippumäärästä.

matkailu
Sallan rajanylityspaikka
Sallan rajanylityspaikka avattiin vuonna 2002YLE/Sirpa Hanhivaara

Venäläismatkailu Lappiin on hieman piristymässä. Liikkeellä on kuitenkin vain noin kolmannes vuoden 2013 huippumäärästä.

Sallassa tax-free -kaupan veronpalautuspistettä pitävä Toivo Häkkänen sanoo, että venäläisten uusi liikehdintä alkoi näkyä jo viime keväänä. Ostojen veronpalautusten maksutilasto sen selvästi näyttää.

– Tuosta huippuvuodesta ollaan kuitenkin selvästi jäljessä. Kun silloin 2013 maksoimme tax-free -palautuksia enimmillään noin 9 000 euroa päivässä, niin nyt sama määrä menee maksuun viikossa.

Venäläiset matkailijat katosivat Lapista pari vuotta sitten, kun ruplan kurssi euroon nähden romahti, eikä ostosmatkailu Suomeen ollut enää kannattavaa. Venäläisiä käy silti Suomessa yhä eniten kaikista ulkomaalaisista.

Salla on vain ohikulkupaikka

Toivo ja Marita Häkkänen ovat jo vuosikymmeniä pyörittäneet hotelli Takkavalkeaa Sallan keskustassa ja ovat olleet paljon tekemisissä venäläisten kanssa juuri tax-free -pisteensä kanssa. Marita Häkkänen puhuukin venäjää.

Toivo Häkkänen harmittelee sitä, että venäläismatkailussa Salla on jäänyt ohikulkupaikaksi. Rovaniemi, Oulu ja Ruotsi ottavat matkailijoista suurimman hyödyn ja jossain määrin Etelä-Suomen liikekeskuksetkin.

– Tuosta ne pörhältävät ohi toinen toisensa perässä. Ympyrässä vähän hidastavat, mutta eivät päätieltä sivuun vilkuttele, hän sanoo. Näin myös silloin 2013, kun venäläisralli oli kiihkeimmillään.

Motelli Takkavalkean yrittäjäpariskunta Toivo ja Marita Häkkänen.
Toivo ja Marita Häkkänen juhlivat neljä vuotta sitten yrityksenä 30-vuotistpäivää.Yle / Jorma Korhonen

Rajakauppakeskus jäi ajatukseksi

Kun Sallan kansainväilinen rajanylityspaikka avattiin Kelloselässä 2002, niin Sallassa uskottiin oltavan aivan uuden ajan alussa. Ja oltiinkin.

Rajakauppakeskuksesta piti tulla todellinen pysäyttäjä ja rahanpyydys, mutta se jäi pelkäksi ajatukseksi. Suunnitelmia päivitettiin vielä viime vuosina, mutta nyt hankkeessa on hiljaista.

Toivo Häkkänen ei enää kaipaile rajakauppakeskuksen perään. Hänen mukaansa kunta tupiloi hyvän asian, kun ei siihen silloin tarttunut riittävän ponnekkaasti.

– Kauppakeskus olisi jo moneen kertaan maksettu. Mutta nyt sen aika on mennyt, hän huomauttaa. Häkkäsen mielestä rajakauppakeskus olisi palvellut hyvin eritoten niitä lähialueen venäläisiä, joilla ei ollut tarkoituskaan tulla Sallaa pitemmälle.

Tartuttava uudella otteella

Toivo Häkkäsen mielestä mahdolliseen uuteen venäläisten matkailubuumiin on myös tartuttava uudella otteella.

– Ei riitä, että me vain katselemme heidän ohiajojaan, hän sanoo.

Häkkäsen mielestä matkailijaa pitää houkutella kaupankäyntiin ja tarttumaan mielenkiintoisiin asioihin ja palveluihin. Pelkkä odottaminen ei riitä. Sallastakin löytyy monenmoista ja muualtakin kuin tunturista.