Höyhenpeitteinen dinosauruksen pyrstö löytyi meripihkasta

Lähes sata miljoonaa vuotta vanha dinosauruksen häntä tarjoaa tutkijoille uutta tietoa höyhenpeitteisistä dinosauruksista.

Meripihkan sisällä säilyneessä dinosauruksen hännän osassa on kahdeksan nikamaa ja höyhenpeite. Kuva: Elsevier Ltd

Myanmarista on löytynyt meripihkan sisällä säilynyt dinosauruksen häntä, jossa on höyhenet jäljellä. Löytöä kuvaillaan Current Biology -tiedejulkaisussa (siirryt toiseen palveluun).

Hyvin pienikokoiselle nuorelle dinosaurukselle kuuluneen hännän arvioidaan olevan noin 99 miljoonaa vuotta vanha.

Säilynyt hännän osa on 3,6 senttimetriä pitkä. Siinä on jäljellä luut, nahkaa, höyheniä ja kahdeksan nikamaa.

Löytö tarjoaa tutkijoille uutta tietoa liitukaudella eläneistä höyhenpeitteisistä dinosauruksista ja höyhenten kehittymisestä.

Kiinalainen tutkija Xing Lida löysi pyrstön sisältäneen pienen meripihkakimpaleen torilta Myanmarin pohjoisosassa sijaitsevassa Myitkyinan kaupungissa.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan meripihkapala oli kiillotettu (siirryt toiseen palveluun), jotta se olisi voitu liittää koruun. Myyjä luuli kappaletta kasvimateriaaliksi.

Dinosauruksen pyrstö löytyi meripihkakimpaleen sisältä. Kuva: Elsevier Ltd

Pyrstö kuului varpusen kokoiselle maniraptorille

Tutkijat epäilevät, että pyrstö kuului kaksijalkaiselle lintua muistuttavalle maniraptorille. Dinosaurus oli eläessään noin 15 sentin pituinen eli suurin piirtein varpusen kokoinen.

– Tämä on ensimmäinen tällainen löytö. Olen hämmästynyt, sanoo Current Biologyssa julkaistuun tutkimukseen osallistunut kanadalaisen Royal Saskatchewan museon paleontologi Ryan McKellar.

McKellarin mukaan dinosaurus ei luultavasti pystynyt lentämään, vaikka sen koko häntä oli höyhenpeitteinen. Höyhenet luultavasti auttoivat eläintä pariutumisrituaaleissa tai lämmönsäätelyssä.

Linnut kehittyivät pienistä höyhenpeitteisistä dinosauruksista jurakaudella noin 150 miljoonaa vuotta sitten.

Kuvia meripihkassa säilyneen dinosaruksen pyrstön höyhenistä. Kuva: Elsevier Ltd

Suojaväritys yhä havaittavissa

Tutkijoiden mukaan höyhenten yläosa oli väriltään kastanjanruskea ja alaosa vaalea tai valkoinen. Kyseessä oli eräänlainen suojaväritys.

– Näemme, kuinka höyhenet ovat kiinnittyneet pyrstöön. Pystymme näkemään höyhenten pigmenttikuviot ja niiden muodot mikrometritasolle saakka, McKellar kertoo.

Tutkijat pystyivät päättelemään pyrstön anatomian perusteella, että se ei kuulunut linnulle. Hännän höyhenet olivat myös alkeellisemmat kuin lintujen höyhenet.

Meripihka on kivettynyttä puun hartsia. McKellarin mukaan hännän juuttuminen hartsiin johti kyseisen dinosauruksen kuolemaan.

Lähteet: AFP, Reuters