Eksote harkitsee valittamista korkeimpaan oikeuteen palkkakiistassa: "Suuri periaatteellinen kysymys"

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri otti yksityisen hoivakodin toiminnot itselleen ja irtisanoi henkilökunnan. Ammattiliittojen mielestä kyseessä olisi ollut liikkeenluovutus, jolloin työntekijöiden olisi pitänyt saada jatkaa. Eksote on sitä mieltä, ettei alihankinnasta luopumista voi katsoa liikkeenluovutukseksi.

Palkkakiista
Kotihoito.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri harkitsee valituslupaa hovioikeuden Mikeva-hoivakotia koskevasta päätöksestä.

Eksoten hallintojohtaja Keijo Siiskosen mukaan kyse on suuresta periaatteellisesti kysymyksestä. Eksote tulkitsee Mikeva-kodin tapauksen ostopalveluksi, ei liikkeenluovutukseksi.

– Vaikea käsittää, miten hovioikeus on tämän näin ymmärtänyt, Siiskonen hämmästelee.

Hovioikeuden päätös tarkoittaisi Siiskosen mukaan, että tulevaisuudessa sairaanhoitopiireillä olisi edessään suuri määrä vastaavia tapauksia. Maakuntauudistuksessa ollaan asettamassa sairaanhoitopiireille laaja yhtiöittämisvelvoite.

– Tämä ratkaisu voi tulevaisuudessa tuoda vielä isoja laskuja sairaanhoitopiireille. Se tarkoittaa, että jokaiseen ostopalveluun sisältyisi jatkossa samanlainen riski, Keijo Siiskonen sanoo.

18 työntekijää irtisanottiin

Eksoten johtoryhmä käsittelee asiaa ensi viikolla. Silloin tehdään lopullinen päätös siitä, anooko Eksote valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen.

Eksote otti vuoden 2014 alusta alkaen Lappeenrannassa sijaitsevan yksityisen vanhusten hoitokodin toiminnot omaksi toiminnakseen.

Ammattiliitoilla ja Eksotella on eriävä näkemys siitä, onko kyseessä liikkeenluovutus vai ostopalvelun lopettaminen. Hoivakodin työntekijät irtisanottiin. 18 työntekijää riitautti asian.