Ensi viikolla selviää, menestyykö kotimainen elokuva Oscareissa ja Golden Globeissa – "Hyvä pöhinä"

Hymyilevä mies pyrkii Oscareihin ja Golden Globe -ehdokkaaksi ja Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan tähtäimessä on Golden Globe. Elokuvien tuottajat uskovat ehdokkuusmahdollisuuksien olevan hyvät. Viime vuonna kotimainen Miekkailija sai ehdokkuudet molemmissa kisoissa.

kulttuuri
Jarkko Lahti, Olli Rahkonen ja Eero Milonoff
Tähtihetkessä keskusteltiin suomalaisen elokuvan menestyksestä maailmalla.

Maanantaina julkistetaan Golden Globe -ehdokkaat ja loppuviikosta Oscareiden ensimmäiset ehdokkaat. Sekä Selma Vilhusen ohjaama Tyttö nimeltä Varpu että Juho Kuosmasen ohjaama Hymyilevä mies tavoittelevat Golden Globe -ehdokkuutta. Hymyilevä mies on myös Suomen Oscar-ehdokas, jolle arvostetut amerikkalaislehdet ovat povanneet ehdokaspaikkaa kisassa. Tämän vuoden puolella valitaan yhdeksän vieraskielisen elokuvan Oscar-ehdokasta, jotka karsitaan vielä lopullisiin ehdokkaisiin ensi vuonna.

Cannesissa toisen pääsarjan voittaneen Hymyilevän miehen tuottaja Jussi Rantamäki uskoo hyviin mahdollisuuksiin Oscareissa.

– Olimme keskittyneet Cannesiin pari vuotta, koska meidän edellinen elokuvamme oli voittanut siellä opiskelusarjan. Sitten pääsimme Hymyilevällä miehellä isoon sarjaan, voitimme ja huomasimme, että ylitsevuotavimmat kritiikit tulivat Amerikasta Varietylta ja Hollywood Reporterilta. Täysiä tähtiä ja ylistäviä arvioita, uusi maailma aukesi sieltä.

Miekkailijan menestys loi pohjaa uuteen yritykseen

Oscar-ehdokkuuden lyhytelokuvalla ansainneen Vilhusen pitkää esikoiselokuvaa Tyttö nimeltä Varpu on markkinoitu tehokkaasti Golden Globe -kisaan. Elokuvan tuottaja Kai Nordberg oli tuottajana myös Klaus Härön_ Miekkailija_-elokuvassa, joka sai viime vuonna ehdokkuuden. Se oli Suomen toinen ehdokkuus Golden Globeissa tähän mennessä. Miekkailija valittiin myös Oscar-kisan alkukarsintoihin.

Nordberg on erittäin tyytyväinen Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan kampanjaan Hollywoodissa.

– Se meni ihan nappiin. Miekkailijan pohjalta meillä oli oikein hyvä kontaktiverkosto ja toimintaympäristö. Sen varaan oli hyvä rakentaa. Mutta Tyttö nimeltä Varpu lähdettiin viemään kisaan pelkästään siitä syystä, että Jenkkien päässä uskottiin, että leffa voisi toimia siellä.

Vaikka Golden Globe ei esimerkiksi Suomessa ole samalla tavalla tuttu kuin Oscar-gaala, on sillä Yhdysvalloissa iso painoarvo.

Ulkomailla on hoksattu, että Suomi ei ole yhtä kuin Kaurismäki

Tuottaja Jussi Rantamäki, tuottaja Kari Nordberg ja Audiovisual Finlandin toiminnanjohtaja Nunnu Karppinen.
Tuottaja Jussi Rantamäki, tuottaja Kari Nordberg ja Audiovisual Finlandin toiminnanjohtaja Nunnu Karppinen.Yle

Kotimaisen elokuvan kansainvälistä menestystä edesauttavat erityisesti Suomen elokuvasäätiö ja elokuva- ja tv-alan itsensä perustama Audiovisual Finland. Jälkimmäinen on keskittynyt täysin edistämään kotimaisen elokuva- ja tv-alan kansainvälistymistä ja kasvua.

– Ensi viikolla esimerkiksi tuomme Suomeen Hollywood-johtajia puhumaan seminaariin, kertoo Audiovisual Finlandin toiminnanjohtaja Nunnu Karppinen.

Tuottajat Kai Nordberg ja Jussi Rantamäki uskovat vahvasti kotimaisen elokuvan kansainväliseen kiinnostavuuteen.

– Suomen ympärillä on hyvä pöhinä. Nyt ulkomailla nähdään, että täältä tulee muutakin kuin Kaurismäki. Jos nyt puhutaan nimenomaan draamaelokuvasta, sanoo Rantamäki.

Digitalisaatio voi tuoda muutosta katsojamääriin

Vaikka suomalaisen elokuvan katsojaluvut kotimaan ulkopuolella eivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päätä huimaa, pärjäävät suomalaiset silti Nordbergin mukaan mukavasti.

– Kotimarkkinat ratkaisevat, Suomessa kotimaisen elokuvan markkinaosuus on fantastinen, toiseksi paras Euroopassa. Globaalisti englanninkieliset kassamagneettielokuvat jyräävät, niillä on 85 prosenttia markkinoista, koko muu elokuvatuotanto jakaa 15 prosenttia. Suomen osuus siitä ei voi olla kovin iso. Silloin järkevämpää on tähdätä festivaaliin ja kilpailuun.

– Mutta tilanne on nyt muuttumassa digitalisoitumisen myötä, globaalit elokuvamarkkinat jaetaan uudestaan, huomauttaa Nordberg.