1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Korea

Korruptioskandaali voi kaataa Etelä-Korean presidentin – Parlamentin selvä enemmistö tukee virkasyytettä

Presidentin lopullisesta viraltapanosta päättävän valtakunnanoikeuden tulee ratkaista asia kuuden kuukauden aikana.

Etelä-Korean kiistelty presidentti Park Geun-hye. Kuva: Ed Jones/EPA

Etelä-Korean parlamentti on äänestänyt maan presidentin Park Geun-hyen virkasyytteen puolesta.

Parlamentin 300 jäsenestä valtaosa kannatti sitä, että presidentti asetetaan virkasyytteeseen. Kaikkiaan 234 jäsentä antoi tukensa syytteelle, mikä tarkoittaa sitä, että myös osa Parkin oman puolueen jäsenistä on äänestänyt häntä vastaan.

Parkin joutuessa pois viralta siirtyvät presidentin valtaoikeudet toistaiseksi pääministeri Hwang Kyo-ahnille. Lopullisesti presidentin kohtalon ratkaisee valtakunnanoikeus, jolla on kuusi kuukautta aikaa tehdä päätös viraltapanosta.

Eroa vaadittu jo viikkoja

Parkin eroa on vaadittu useita viikkoja jatkuneissa mielenosoituksissa.

Korruptioskandaalin keskiössä on presidentti Parkin ja hänen ystävänsä Choi Soon-silin välinen suhde. Choin epäillään käyttäneen läheistä suhdetta presidenttiin taloudellisen hyödyn saamiseksi.

Etelä-Korean syyttäjäviranomaiset asettivat marraskuussa Choin ja kaksi tämän entistä avustajaa syytteeseen. Syyttäjien mukaan Parkin rooli korruptioepäilyssä on selvä.

Runsas viikko sitten pitämässään puheessa Park sanoi eroavansa, jos hallitus- ja oppositiopuolueet pääsevät sopimukseen ennenaikaisesta vallansiirrosta. Opposition mielestä kyseessä oli vain viivyttelytaktiikka, jolla Park yritti välttää virkasyytteen.