Aake Kalliala viettää kiireetöntä eläkeläisen arkea – "Tänään täytyy pohtia miten puuvajan lukon saisi kiinni"

Suomalaisen tv-viihteen konkari Aake Kalliala viettää rauhaisia eläkepäiviään Mikkelissä. Lukuisista Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa tekemistään sketsisarjoista, ja muun muassa Kotikadusta tuttu Kalliala viihtyy nykyisessä roolissaan.

Aake Kalliala
Aake Kalliala
Kalle Pallonen/Yle

Näyttelijä Aake Kalliala viettää nykyisin rauhaisia eläkepäiviään Mikkelissä. Kalenteri ei ole täyttynyt turhilla kiireillä.

– Tänään täytyy pohtia miten puuvajan lukon saisi kiinni ja paidat täytyy hakea pesulasta. Siinä on jo kaksi hommaa, niin kyllä siinä on jo tarpeeksi, pohti Kalliala kahvikupin ääressä.

– Muutamat kaverit tässä aina pyörähtää ja sitten saunon tuossa pihalla olevassa telttasaunassa, mikä oli minulla jo Käpylässäkin. Ensin nauroin sille, mutta siinä on erittäin hyvät löylyt.

Aikanaan 26-vuotiaana Helsinkiin muuttanut Kalliala palasi Mikkeliin vuosi sitten. Tv-ruuduista ja valkokankailta tuttu hahmo on tunnistettu kotikaupunkinsa katukuvassa.

– Kyllähän mikkeliläisillä on tapana tulla juttelemaan, ei siinä ole epäröintiä. Sehän on ihan mukavaa, harvoin häiritsee. Jos ei kukaan ikinä sanoisi mitään, niin voisi mennä katselemaan peiliin, naurahti Kalliala.

Kaupunki muisti Pro Mikkeli -mitalilla

Mikkelin kaupunki muisti itsenäisyyspäivänä Kaliialaa Pro Mikkeli -mitalilla kaupungin eteen tekemän työn vuoksi. Mitali myönnetään vuosittain henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin hyväksi tai tehnyt kaupunkia tunnetuksi. Sitä Kalliala on myös tehnyt, eikä ole peitellyt mikkeliläisyyttään.

– En minä ole ikinä tullut miksikään muuksi. Sanon miä ja siä ja hinee. Tämä murre on ollut minulla koko ajan. Olen aina pitänyt meteliä siitä, että Mikkeli, Mikkeli. Joka rakoseen missä kaupunkia voi sanoa, niin se on surutta sanottu ihan vaan siitä syystä, että tykkään tästä paikasta niin paljon, kertoo Kalliala.

Varttuneemmat mikkeliläiset tunnistavat Kallialan ja Pirkka-Pekka Peteliuksen tekemistä sketseistä tutun omaisia hahmoja.

– Pari niitä on, toinen varsinkin oli oikein Mikkelin julkkis. Oli sellainen hauska poika, jolle tapahtui erilaisia asioita. Mutta ei täältä nyt kovin suurta kavalkaadia ollut mukana, kertaa Kalliala.

Vastoin sitkeästi elävää huhua myöskään James Potkukelkan esikuva ei ole mikkeliläisiä, eikä edes naapurikunnista.

P-P Petelius tuo rakastetuimmat hahmonsa talvella Helsingin Arenan lavalle, mutta siellä James Potkukelkka joutuu turvautumaan johonkin muuhun kuin Kallialan esittämään pipopäiseen pussihousumieheen.

– Eiköhän ne jotain siihen keksi. En nouse lavalle siellä, toteaa Kalliala.

"Aina on jotain pientä hahmotusta, mutta eihän niistä saa puhua"

Vaikka Kalliala kertoo, ettei ole erityisemmin eläkepäivillä kaivannut näyttelemistä, ei mies kuitenkaan kokonaan häviä televisiosta tai valkokankaalta.

– Aina on jotain pientä hahmotusta, mutta eihän niistä saa puhua. Sitten vasta kun elokuvien kuvat on tuulikaapeissa, niin voi olla jo melkein varma, että tämä esitetään.

Keväällä Kalliala nähdään ainakin mikkeliläisessä supersankarielokuvassa Rendel, missä Kallialalla on myös rooli. Kalliala on luottavainen Rendelin suhteen.

– Kyllä siitä pienen pätkän näin ja kuva ainakin oli erittäin hyvän näköinen. Se miten tarina soljuu, niin siitä ei ole tietoa, mutta en epäile sitäkään. Toivotaan parasta, kyllä on ainakin huolella tehtyä jälkeä, tuumi Kalliala.