1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muoviteollisuus

Kansa hullaantui ämpäreistä, kotimaiset yritykset kiittävät

Kotimainen muovi tekee nyt kauppansa Suomessa muun muassa liukureina ja pulkkina. Kasvua haetaan myös viennistä.

muoviteollisuus
Plastexin valmistamia pulkkia ja liukureita.
Kotimainen muoviteollisuus tuottaa esimerkiksi pulkkia.Plastex

Ilmaiset ämpärit houkuttelevat ihmisiä kauppojen avajaisiin ja muihin tempauksiin. Kotimaiset muovituotteet ovat vallanneet aiempaa isomman alan myös niin sanottujen halpaketjujen pysyvistä valikoimista. Lohjalaisen Plastexin "kylmäkalleja" myytiin Lidleissä viime vuonna kymmeniä tuhansia kappaleita, ja tulevalle vuodelle yhtiö on tehnyt isot kaupat Tokmannin kanssa.

– Monet kauppiaat ovat sanoneet minulle, että se aika alkaa olla ohi, että kaiken voi tuoda Kiinasta. Kaikkein halvimmat tavarat eivät mene enää kaupaksi. Nyt arvostetaan kotimaisuutta, nopeita toimituksia ja laatua, Plastexin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Ant-Wuorinen iloitsee.

Koneinvestointi siivittää kasvutavoitetta

Plastexin Lohjan tehdas tavoittelee ensi vuonna roimaa 20 prosentin kasvua liikevaihtoonsa. Sitä siivittää alkuvuodesta tehtävä koneinvestointi ja kansainvälistyminen.

Plastexin kastelukannu on ollut tuotannossa 60-luvulta lähtien.
Plastexin kastelukannu on ollut tuotannossa 60-luvulta lähtien.Plastex

– Vientihän on meillä ihan kyntämätön sarka. Muutamia isoja asiakkaita on Ruotsissa ja Japaniin menee jonkin verran Eero Aarnion tuotteita, mutta ulkomailla on meille vielä ihan rajattomat mahdollisuudet, Jyrki Ant-Wuorinen toteaa.

Sama maailmanlaajuinen markkina on avoinna myös kaikille muille alan toimijoille, joten kilpailu on kovaa. Plastexin uusin aluevaltaus on Ekokemin jalostaman kierrätysmuovin käyttö tuotannossa. Esimerkiksi lasten leluihin tai elintarvikekäyttöön kierrätysmuovi ei kelpaa, joten ensimmäisenä kierrätysmuovivalikoimaan on tulossa puutarhan kastelukannu.

Muoviala on kääntynyt kasvuun laihojen vuosien jälkeen

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä odottaa ensi vuodelle koko muovialan liikevaihtoon keskimäärin muutaman prosentin kasvua kuluvan vuoden tapaan. Pienikin positiivinen vire on ilonaihe usean heikon vuoden jälkeen.

Vesa Kärhä muistuttaa kuitenkin, että alalla on 500 yritystä, joiden tuotteet, toimialat ja siten myös kasvunäkymät eroavat suuresti toisistaan.

– On esimerkiksi autoteollisuuteen liittyvää tuotantoa ja rakennusalan alihankintaa. Muoviteollisuus on alana pieni, mutta tuotteita tehdään ihan äärestä laitaan, Vesa Kärhä summaa.

Alan keskusjärjestössä iloitaan tällä hetkellä erityisesti uudesta työehtosopimuksesta. Hallituksen laatimien, kilpailukykyä edistävien linjauksien mukainen työajan lisäys tarkoittaa muovialan yrityksissä pääosin pekkaspäivien ja arkipyhiin osuvien vapaapäivien vähenemistä.

Luovien alojen keskittymä Plastexin tehtaan kylkeen

Kansainvälistymistavoitteidensa lisäksi Plastex havittelee uutta toimintaa myös Lohjan Ventelässä sijaitsevalle teollisuusalueelleen. Vanhaan punatiiliseen tehdasrakennukseen on tulossa luovien alojen yritysyhteisö ja työtiloja.

– Meillä on nimenomaan tavoitteena tehdä entistä parempia tuotteita yhdessä kuluttajien ja muotoilijoiden kanssa. Tämä meidän Luovien alojen tehdas tukee juuri sitä tavoitetta, Plastexin toimitusjohtaja Lauri Ant-Wuorinen kiteyttää.

Tilassa toimii jo muutamia yrittäjiä, ja toimintaa on tarkoitus kasvattaa entisestään ensi vuoden aikana.

Lue seuraavaksi