1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Monen raha ei riitä säästämiseen

Suomalaiset haluaisivat säästää, mutta harva uskoo rahojensa riittävän siihen.

talous
Kolikoita säästöpossussa.
Arvo Vuorela / Yle

Neljännes suomalaisista ei säästä tai sijoita rahaa. Heistä valtaosan mielestä säästämisen aloittaminen vaatisi parempia tienestejä.

Säästämättömyys ei koske pelkästään pienituloisia, vaan myös monet keski- ja hyvätuloiset ovat mitoittaneet menonsa niin tarkkaan tulorajalle, ettei rahaa riitä säästöön. He ajattelevat elävänsä budjettinsa ylärajoilla, selviää finanssikonserni Investiumin selvityksestä.

Selvityksen mukaan moni olisi valmis aloittamaan säästämisen. Ongelmana on se, että monet laskevat säästämiseen tarvittavien rahojen määrän varovasti, vaikka alkuun pääsisi pienilläkin summilla.

– Tärkeintä on tehdä päätös aloittamisesta ja sijoittaa pitkäjänteisesti, muistuttaa Investiumin hallituksen puheenjohtaja Tarkko Laitinen tiedotteessaan.

Yli puolet voisi säästää tinkimättä menoistaan

Säästöön rahaa laittavien mielestä noin 50 prosenttia laskee, että he voisivat laittaa kuukausittain säästöön yli 50 euroa ilman, että mistään pitäisi tinkiä kohtuuttomasti. Jopa opiskelijoista joka toinen arvioi pystyvänsä säästämään tai sijoittamaan yli 50 euroa kuukaudessa.

Yli sadan euron kuukausisäästöihin uskoo pystyvänsä melkein 40 prosenttia kyselyyn vastanneista. Yli 200 ja alle 400 euroa voisi säästää 11 prosenttia vastaajista ja yli 400 euroa kuussa jopa joka kymmenes ilman kohtuuttomia uhrauksia muista menoista.

Eniten rahaa ollaan valmiita laittamaan omalle pankkitilille. Myös oma asunto on kiinnostava kohde. Rahastoihin ja suoriin osakesäästöihin voisi rahojaan laittaa vajaa puolet säästämisestä kiinnostuneista.

Tutkimus tehtiin maaliskuussa 2016. Se tehtiin 18-70-vuotiaille ja internet-paneelissa siihen vastasi 1 001 vastaajaa. Tutkimuksen toteutti markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy.

Lue seuraavaksi