1. yle.fi
  2. Uutiset

Viikko tieteessä: Isorokkovirus eristettiin lapsimuumiosta ja Parkinsonin tautiin löytyi ehkä uudenlainen hoito

Itä-Afrikassa eräiden kirahvien alalajien kannat ovat romahtaneet jopa 95 prosenttia. Itävaltalaistutkijoiden mukaan keisarileikkaukset ovat jo ehtineet ohjata ihmisen evoluutiota.

tiede
Viikko tieteessä kuvakooste
Yle Uutisgrafiikka Lähde: AOP, KC

 

Liettualaisesta lapsimuumiosta eristettiin isorokkovirus

Kansainvälinen tutkijaryhmä on eristänyt Liettuassa 1600-luuvulla kuolleen lapsen muumiosta isorokkoviruksen perimän. Lapsi oli yksi Vilnassa sijaitsevan Pyhän hengen kirkon kryptaan muumioituneista vainajista. Tutkija Maria Perdomo Helsingin yliopistosta kertoo, että kyseessä on vanhin isorokkovirus, jonka perimäaines on kyetty kokoamaan. Tutkimus muuttaa myös käsitystä isorokon historiasta. Tähän asti taudin on uskottu olevan peräisin tuhansien vuosien takaa Egyptistä, Intiasta ja Kiinasta. Nyt kaikkien tunnettujen isorokkovirusten yhteinen kantamuoto ajoitettiin noin vuoteen 1580.

Vilnan Holy Spirit -kirkon kryptan lapsivainajasta ei tiedetä paljon.
Vilnan Holy Spirit -kirkon kryptan lapsivainajasta ei tiedetä paljon. Radiohiiliajoituksen perusteella hänen tiedetään kuolleen vuosien 1643 ja 1665 välisenä aikana. Hänen arvioidaan olleen alle viiden vuoden ikäinen.KC

Isorokkoviruksen perimäaineksen löytyminen sai tutkijat aluksi huolestumaan. Uhkana oli, että tutkimus olisi jouduttu keskeyttämään. Näin olisi käynyt, mikäli muumiosta olisi löytynyt elävää, tarttumiskykyistä virusta. WHO julisti vuonna 1980 isorokon hävitetyksi maapallolta.

Tutkimukseen osallistui tutkijoita Suomesta, Kanadasta, Liettuasta, Australiasta, Yhdysvalloista, Englannista ja Ranskasta. Se löytyy kokonaisuudessaan Current Biology -sivustolta. (siirryt toiseen palveluun)

Timo Myöhänen Farmasian tohtori, dosentti.
Timo Myöhänen.Ville Korhonen / Helsingin yliopisto

Parkinsonin taudin hoitoon uutta toivoa

Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on onnistunut hiirikokeissa korjaamaan Parkinsonin taudissa esiintyvät liikehäiriöt. Dosentti Timo Myöhäsen johtaman tutkimusryhmän saavuttama tulos on merkittävä, koska Parkinsonin tauti diagnosoidaan käytännössä aina vasta oireiden ilmaannuttua. Parkinson aiheuttaa ihmisen liikkeisiin vakavia häiriöitä, ja siihen sairastuu jopa kaksi prosenttia yli 60-vuotiaista. Tutkijoiden kehittämällä hoidolla hiirille syntyneet liikehäiriöt katosivat jo kahden viikon hoidon jälkeen. Ne myös pysyivät poissa kokeen loppuun saakka, kertoo Myöhänen.

Myöhäsen mukaan tulokset ovat erittäin rohkaisevia tulevaisuuden lääkekehityksen kannalta. Tutkimus on julkaistu arvostetussa Journal of Neurosciencessa. (siirryt toiseen palveluun)

Vauva pinnasängyssä.
Alex Hofford / EPA

Tutkija: Keisarileikkaukset muuttavat ihmisen evoluutiota

1960-luvulla keskimäärin noin 30 vauvalla tuhannesta oli niin suuri pää, ettei se olisi mahtunut äitinsä synnytyskanavasta. Nykyisin osuus on noussut 36:een tuhannesta. Wienin yliopiston tutkijoiden johtopäätös on, että keisarileikkausten yleistyminen on jo muuttanut ihmisen evoluutiota. Evoluutiobiologin silmin katsottuna luonnonvalinta olisi aiemmin karsinut suurikokoiset lapset, sanoo Wienin yliopiston teoreettisen biologian tohtori Philipp Mitteröcker. Sama pätee myös kapealanteisiin naisiin.

Ol Pejeta Conservancy, Kenia.
Kirahveja luonnonsuojelualueella Keniassa.Glyn Edmunds / AOP

Kirahvia uhkaa hiljainen sukupuutto

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan kirahveja uhkaa hiljainen sukupuutto. Maailman korkeimpien maaeläinten määrä on laskenut 40 prosenttia viimeisen 30 vuoden aikana. Perinteisesti kirahvia on pidetty lajina, jolla on yhdeksän eri alalajia. IUCN:n katsauksessa alalajeista viiden kannat ovat laskussa, yhden pysyneet ennallaan ja kolmen kasvaneet. Itä-Afrikassa joidenkin kirahvin alalajien kannat ovat romahtaneet jopa 95 prosenttia viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana. Osa niistä saattaa hävitä jopa kokonaan.

Tutkimusalus Lilliehöökissä Huippuvuorilla heinäkuussa 2016.
Tutkimusalus Lilliehöökissä Huippuvuorilla heinäkuussa 2016.AOP

Merijään määrä on romahtanut viime kuukausina

Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos NSIDC kertoo, että merijään määrä on romahtanut huomattavasti keskiarvoa vähäisemmäksi viime kuukausina. Merijäätä oli marraskuussa lähes neljä miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin satelliittimittausten aikana keskimäärin. Eniten tutkijat yllättyivät siitä, kuinka paljon jää on pienentynyt eteläisellä pallonpuoliskolla. Tänä vuonna eteläisen merijään pinta-ala oli 1,8 miljoonaa neliökilometriä pienempi kuin marraskuussa keskimäärin vuosina 1981-2010.

Tyhjiä olut- ja viinapulloja kassissa.
Tiina Jutila / Yle

Tutkijat löysivät geenin, joka vaikuttaa alkoholin kulutukseen

Euroopassa ja Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimussarjassa on havaittu, että KLB-nimellä tunnetun geenin variaatio liittyy alkoholin kulutukseen ja haluun juoda alkoholia. Kokeissa testattiin hiiriä, joilta oli poistettu KLB-geeni. Tällaiset hiiret olivat selvästi persompia alkoholipitoisille juomille kuin hiiret, joilla geeni oli tallella. Tutkijoiden mukaan tulosta voi kohtuullisella varmuudella yleistää myös ihmisiin. Optimistisimmat toivovat, että havainnon pohjalta voidaan kehittää lääkkeitä, joilla voi hillitä juomista. Arvostelijoiden mukaan on todennäköisempää, että alkoholinkäyttöä säätelevät useat eri geenit ja ympäristötekijät.

Lue seuraavaksi