Lemmikkejä halutaan antaa joululahjaksi – "Meiltä ei kuusen alle eläintä paketissa irtoa"

Susirajan Eläinkotiyhdistyksestä kerrotaan, että viimeisen viiden vuoden aikana ihmiset ovat kyselleet paljon pieniä kissanpentuja lahjaksi annettavaksi.

lemmikkieläimet
Kissa nukkuu.
Elisa Kinnunen / Yle

Esimerkiksi Joensuun seudulla on havaittu niin sanottu joulukissailmiö eli pörröinen lahja halutaan antaa ihmiselle, joka ei osaa odottaa joutuvansa vastuuseen uudesta lemmikistä.

Pohjois-Karjalassa toimivasta Susirajan Eläinkotiyhdistyksestä kerrotaan, että viimeisen viiden vuoden aikana yhdistykseltä on kyselty paljon pieniä kissanpentuja joululahjaksi. Yhdistys vastustaa jyrkästi eläimen hankkimista yllätyksenä.

– Toivomme, ettei eläin olisi joululahja, vaan sen hankinta olisi harkittua. Meiltä ei kuusen alle eläintä paketissa irtoa, linjaa Hanne Ihanus Susirajan Eläinkotiyhdistykseltä.

Toivomme, ettei eläin olisi joululahja.

Hanne Ihanus

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto on samoilla linjoilla Susirajan Eläinsuojeluyhdistyksen kanssa ja muistuttaa, ettei lemmikki ole sopiva yllätyslahja. Lahjan saajalta tulee aina ensin varmistaa, että hänellä on aikaa, rahaa ja tilaa lemmikille.

– Silloin lemmikin antaminen lahjaksi on ihan kiva idea, jos lahjan saaja haluaa lemmikin ja on varmasti lahjasta iloinen, summaa SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vs. viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori.

Hylkääminen ympärivuotinen ongelma

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mukaan Suomessa hylätään vuosittain jopa 20 000 kissaa. Erityistä hylkäämispiikkiä joulun jälkeen tilastoissa ei ole, vaan lemmikkien heitteille jättäminen on ympärivuotinen ongelma.

– Moni ajattelee, että kissan pitäisi olla ilmainen. Jos lemmikistä ei ole maksettu, helposti ajatellaan, että uudenkin saa ilmaiseksi ja näin lemmikki laitetaan herkästi kiertoon eli hylätään, vs. viestintäpäällikkö Annukka Seppävuori kertoo.

Moni ajattelee, että kissan pitäisi olla ilmainen.

Annukka Seppävuori

Hylätyistä kissoita noin puolet päätyvät löytöeläinten talteenottopaikkoihin, mutta loput 10 000 kuolevat luontoon petojen saaliina tai metsästäjien ampumina.

– Valitettavasti lopulta myös moni talteenotetuista kissoista päätyy lopetettavaksi. Kunnalla on velvollisuus huolehtia löytökissasta 15 vuorokauden ajan, jos tämän jälkeen sijoituspaikkaa ei löydy, kissa lopetetaan, harmittelee Seppävuori.

_KORJATTU 12.12.2016 klo 11:06: SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton nimi korjattu oikein. Aikaisemmin jutussa nimi kirjoitettu virheellisesti: Suomen Eläinsuojeluyhdistys. _