Vihreä on vireyden väri – työntekijä voi mitata tarmonsa verkossa

Energiatesti kertoo, paljonko on puhtia työhön ja vapaa-aikaan. Tulosten pohjalta voidaan suunnitella tapoja, joilla vireyttä saadaan tarvittaessa lisää.

työhyvinvointi
Laturi Corporationin operatiivinen johtaja Niina Palmu näyttää tasapainoaan.
Laturi Corporationin operatiivinen johtaja Niina Palmu näyttää tasapainoaan. Laturi.

Oululainen Laturi Corporation on kehittänyt verkkopohjaisen energiatestin, jonka avulla mitataan työntekijän vireystilaa.

Vuonna 2012 perustettu kasvuyritys tarjoaa työantajille sovellusta, jossa työntekijän tietoihin perustuen mitataan hänelle energiaindeksi. Se kertoo henkilön vireystilan. Se vaihtelee vastaajan mukaan.

Its-testissä kartoitetaan ikä, pituus, paino ja selvitetään elämäntavat verenpainetta myöten. Työntekijä vastaa kysymyksiin verkkopalvelussa.

Operatiivinen johtaja Niina Palmun mukaan testissä menee parikymmentä minuuttia.

– Testin voi tehdä myös ohjattuna ryhmässä, mutta pääsääntöisesti se tehdään verkkopalvelussa. Siinä kartoitetaan työhyvinvointia ja osatestejä voi olla jopa 14 kappaletta, kertoo Palmu.

Perustietojen ohella selvitetään vireys- ja stressitila. Elintapojen ohella mitataan fyysisiä ominaisuuksia, kuten vyötärön ympärimittaa. Lihaskuntotestissä selviää liikkuvuus ja tasapaino.

Harmaalla alueella kohennettavaa     

Tulosten pohjalta selviää energiaindeksi, joka puolestaan kertoo paljonko energiaa on käytettävissä työhön ja vapaa-aikaan. Mittaustulosten jälkeen työnantaja- ja työntekijä voivat suunnitella yhdessä toimenpiteitä, joilla energiaindeksiä saataisiin paremmaksi niillä, joilla se kaipaa parannusta.

Työnantaja saa tuloksista raportin, joka kertoo työyhteisön yhteisen energiaindeksin.

Työyhteisön jäsenet voivat auttaa toisiaan vireystilan parantamisessa.

Niina Palmu

– Monesti työyhteisön jäsenet voivat auttaa toisiaan vireystilan parantamisessa ja tämä tiivistää työyhteisöä, kertoo Palmu.

Kahdeksan tunnin yöunen jälkeen jää potentiaalisesti aikaa jopa 16 tuntia, mutta käytännössä indeksin keskiarvo on 9-10 tuntia. Keskiarvo on mitattu 15 000 testistä, joita yritys on tähän mennessä tehnyt ympäri Suomea.

Jos energiaindeksi on yhdeksän tuntia, ei työpäivän jälkeen vireyttä juuri jää vapaa-aikaan. Mittaustulokset esitetään eri väreillä. Vihreä on hyvä, harmaalla alueella on parannettavaa.