1. yle.fi
  2. Uutiset

Kinkunrasvat auton tankkiin ja rahat hyväntekeväisyyteen – silavaa kerätään eri puolilla maata

Kinkunpaistorasvaa kerätään dieselin raaka-aineeksi tänä jouluna 18 paikkakunnalla. Tavoitteena on kerätä rasvaa niin paljon, että siitä valmisteltulla dieselillä ajaisi kolme kertaa maapallon ympäri. Tuotto ohjataan Hope ry:lle ja IceHeartsille.

Joulukinkku
Sinappikuorrutettu joulukinkku pöydällä valmiina syötäväksi.
Hanna Lumme

Suomalaiset syövät lihatiedotusyhdistyksen mukaan 6-7 miljoonaa kiloa kinkkua (siirryt toiseen palveluun)vuosittain. Yleisimmin pöytää koristaa viidestä seitsemään kilon juhlakinkku. Tällaisesta kinkusta irtoaa paistaessa silavaa melkoinen määrä.

Tämä rasva halutaan Kemianteollisuuden ideoimassa kampanjassa kerätä talteen. Teollisuus kerää rasvajätteen kierrätyspisteissään ja kuljettaa paistorasvat Honkajoki Oy:n kierrätyslaitokselle.

Honkajoki Oy puhdistaa kerätyn rasvan, jonka jälkeen öljy-yhtiö Neste valmistaa siitä dieseliä Porvoon-jalostamollaan. Yhdestä keskikokoisesta kinkusta syntyy niin paljon rasvajätettä, että siitä tehdyllä kierrätyspolttoaineella pystyy ajamaan henkilöautolla kolme kilometriä.

Jätteistä tuotetulla dieselillä on puolestaan peräti 90 prosenttia pienempi hiilijalanjälki kuin normaalilla dieselillä.

Keräyspisteitä eri puolilla

Keräyspisteitä on 18 paikkakunnalla (siirryt toiseen palveluun) muun muassa Riihimäellä, Espoossa, Turussa, Lappeenrannassa, Seinäjoella ja Oulussa. Silava tulee laittaa tyhjään, huuhdeltuun maitopurkkiin ja kuljettaa jäähtyneenä keräyspisteeseen. Keräys alkaa ensi viikon torstaina ja kestää aina 2.1.2017 asti.

Kierrätysdieselistä saadut tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyystoimintaan Hope ry:lle ja IceHeartsille.

Lue seuraavaksi