Hyppää sisältöön

Yrittäjyyden tuska vaihtui mahdollisuuksiksi – yhä useampi nuori harkitsee yrittäjyyttä

Nuorelle yrittäminen ei tarkoita elämän mittaista puurtamista. Se voi olla myös mahdollisuus toteuttaa itseään palkkatöiden välissä tai niiden ohessa.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Suomalaisnuorten yrittäjyysinto on kymmenkertaistunut reilussa 10 vuodessa. Näin toteaa Suomen Yrittäjien järjestöpäällikkö Joonas Mikkilä.

Mikkilän mukaan nuoret ajattelevat yrittäjyydestä eri tavalla kuin vanhemmat ikäpolvet.

– Nuoret hakevat työltä toimeentulon lisäksi entistä enemmän pehmeitä arvoja: merkitystä, vapautta ja mahdollisuutta toteuttaa itseään. Tähän yrittäjyys on hyvä vaihtoehto.

Työelämän murros näkyy nuorten asenteessa. Monella toimialalla on enemmän kysyntää yrittäjille kuin palkkatyötä tekeville.

Nuoret ymmärtävät, että työelämä on entistä jaksottuneempaa: rooli voi vaihtua palkansaajasta yrittäjäksi ja takaisin. Myös sivutoiminen yrittäminen on nykypäivää, eli palkkatyön lisäksi saatetaan tehdä oman yrityksen töitä.

– Työtä ei enää ajatella yhtenä suurena urana, jossa tehdään kokonaisuus tietyn roolin varassa, Mikkilä sanoo.

"Lähihistorian yrittäjähenkisintä porukkaa"

Joonas Mikkilä nojaa ajatuksissaan Global Entrepreneurship Monitor -tutkimukseen, jossa vielä 2000-luvun alussa vain pari prosenttia nuorista arvioi perustavansa lähivuosina yrityksen. Vuonna 2015 luku oli noussut 20 prosenttiin.

– Lähihistorian yrittäjähenkisintä porukkaa on meidän milleniaalisukupolvemme, joka on syntynyt 80- ja 90-luvuilla, Mikkilä sanoo.

Lähihistorian yrittäjähenkisintä porukkaa on meidän milleniaalisukupolvemme, joka on syntynyt 80- ja 90-luvuilla.

Joonas Mikkilä

Nuorten yrittäjyysinnon on huomannut myös toimitusjohtaja Pehr-Göran Kåla Keski-Pohjanmaan Uusyrityskeskus Firmaxista. Viime vuonna Firmaxin asiakkaista suurin osa oli ensimmäistä kertaa alle 30-vuotiaita. Yrittäjäasenne on vahva.

– Viimeisten 10 vuoden aikana se on muuttunut aika radikaalisti, Kåla sanoo.

Kielteinen ilmapiiri muuttui

Joonas Mikkilä iloitsee keskusteluilmapiirin muutoksesta.

– 90-luvulla yrittäjyys nousi esiin pääsääntöisesti vahvasti negatiivisissa yhteyksissä. Nyt tilanne on tasapainoisempi. Totta kai edelleen nostetaan esille se, että yrittäjyyteen liittyy riski. Mutta nyt esillä ovat myös mahdollisuudet: yrittäjyys tarjoaa tavan toteuttaa itseään vapaasti.

Totta kai edelleen nostetaan esille se, että yrittäjyyteen liittyy riski. Mutta nyt esillä ovat myös mahdollisuudet: yrittäjyys tarjoaa tavan toteuttaa itseään vapaasti.

Joonas Mikkilä

Nuoret perustavat Mikkilän mukaan kaikenlaisia yrityksiä. Teknologian kehitys on helpottanut yrittäjäksi ryhtymistä monella toimialalla.

– Suuria alkusatsauksia ei tarvita, kun omalla läppärillä ja osaamisella pääsee pitkälle. Verkko on myös mahdollistanut esimerkiksi some-markkinoinnin ja verkkokaupat.

.
.