1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hollannin vapauspuolue

Hollantilainen oikeus tuomitsi oikeistopopulisti Geert Wildersin syrjintään yllyttämisestä

Vapauspuolueen puheenjohtaja kirjoitti Twitterissä, että hän aikoo jatkaa puhumista "marokkolaisongelmasta". Hän aikoo myös valittaa tuomiostaan.

Hollannin vapauspuolue
Geert de Wilders oikeudenkäynnissä Hollannissa 23. marraskuuta.
Geert de Wilders oikeudenkäynnissä Hollannissa 23. marraskuuta.Remko De Waal / AOP

Hollannissa oikeusistuin tuomitsi perjantaina maahanmuuttovastaisen Vapauspuolueen puheenjohtajan Geert Wildersin marokkolaisten loukkaamisesta ja heihin kohdistuneesta syrjintään yllyttämisestä.

Oikeus ei kuitenkaan langettanut Wildersille rangaistusta. Lisäksi oikeus antoi Wildersille vapauttavan tuomion vihapuhesyytteestä.

Tuomari Hendrik Steenhuis sanoi, että Wildersille ei määrätä rangaistusta, koska tuomio itsessään on riittävä rangaistus demokraattisesti valitulle lainsäätäjälle.

Wilders kiisti kaikki syytteet. Hän väitti tehneensä velvollisuutensa poliittisena johtajana kiinnittämällä huomiota yhteiskunnalliseen ongelmaan.

Tuomio liittyy vuonna 2014 sattuneeseen välikohtaukseen, jossa Wilders yllytti kannattajiaan huutamaan, että he haluavat vähemmän marokkolaisia Hollantiin.

Samalla Wilders lupasi huolehtia siitä, että Hollannissa on vähemmän marokkolaisia maahanmuuttajia.

Wilders aikoo jatkaa valitsemallaan linjalla

Geert Wilders ei ollut paikalla oikeussalissa kuulemassa tuomiota. Wilders vannoi ennen tuomionlukua, että hän ei anna oikeuden päätöksen hiljentää itseään.

– Olipa tuomio mikä tahansa, niin aion jatkaa totuuden puhumista marokkolaisongelmasta. Yksikään tuomari, poliitikko tai terroristi ei estä minua, Wilders kirjoitti lyhytviestipalvelu Twitterissä.

Tuomion jälkeen Wilders kirjoitti Twitterissä, että päätös oli "hulluutta". Wilders syytti oikeusjutun kolmea tuomaria Vapauspuolueen vihaajiksi. Asianajajan mukaan Wilders aikoo valittaa tuomiostaan.

Wilders julkaisi perjantaina videoviestin, jolla hän kutsui oikeuden päätöstä yritykseksi neutraloida Hollannin suurimman ja suosituimman oppositiopuolueen puheenjohtaja.

– Minua ei hiljennetä koskaan, Wilders sanoi videolla.

Hollanti järjestää parlamenttivaalit kolmen kuukauden kuluttua. Vapauspuolue johtaa niukasti mielipidekyselyjä. Puolueen kannatus on noussut lokakuun lopussa alkaneen oikeudenkäynnin aikana.

Wildersiä syytettiin vuonna 2011 islaminvastaisista puheista ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Silloin oikeus antoi vapauttavan tuomion.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Korjaus kello 14.25: uutistoimisto Reuters tarkensi uutistaan ja kertoi, että Wilders tuomittiin syrjintään yllyttämisestä, ei syrjinnästä kuten jutussa aluksi luki.

Lue seuraavaksi