1. yle.fi
  2. Uutiset

Sokoksen linjaus järkytti turkisalan – "Kyllä S-kortti nyt katkeaa"

Turkistuottajat eivät hyväksy Sokoksen linjausta, jonka mukaan kauppa ei enää ota valikoimiinsa turkistuotteita. Boikotistakin on puhuttu.

turkistarhaus
Turkistuottaja Lasse Joensuu Himangalta ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien toiminnanjohtaja Hannu Kärjä
Turkistuottaja Lasse Joensuu ja Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien toiminnanjohtaja Hannu Kärjä.Kalle Niskala / Yle

Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajien toiminnanjohtaja Hannu Kärjä on yllättynyt Sokoksen ulostulosta.

– Se oli tyrmistyttävä uutinen, että S-ryhmää edustava toimija voi tehdä tällaisen päätöksen, kun kaikki ryhmän toiminta on lähtenyt maaseudun osuuskauppatoiminnasta.

Myös himankalainen turkistarhaaja Lasse Joensuu hämmästyi. Uutinen veti tuottajan surulliseksi ja vihaiseksi. Hän näkee, että linjanveto on syntynyt väärin perustein.

– Olemme tehneet tosi paljon työtä eläinten hyvinvoinnin eteen ja pyrimme koko ajan sitä kehittämään.

Alun perin Sokos perusteli turkistuotteista luopumista muun muassa eläinten oikeuksilla. Kauppaketju kuitenkin tarkensi aikaisempaa tiedotettaan perjantaina. Silloin Sokos kertoikin, että se luopuu turkisten myymisestä vähäisen kysynnän vuoksi.

Turkistarhaaja Lasse Joensuu sanoo, ettei suomalaiskaupan turkiskiellolla olisi merkittävää taloudellista vaikutusta. Turkisten päämarkkina-alue on Suomen ulkopuolella.

"Tämä ei voi olla totta"

Keskustelua turkisten eettisyydestä on käyty ennenkin. Lasse Joensuun ja Hannu Kärjän mukaan vastakkainasettelua voitaisiin hälventää tekemällä turkistuotanto entistä tutummaksi yleisölle.

Varmaan on kuitenkin olemassa ryhmä, joka ei voi millään lailla hyväksyä turkiksia. Meidän on pakko se hyväksyä, mielipiteitä saa olla puolesta ja vastaan.

Hannu Kärjä

– Niin, että suomalainen normaali kansalainen tietää, mitä turkistilalla tapahtuu ja kuinka hyvin eläimiä siellä hoidetaan. Varmaan on kuitenkin olemassa ryhmä, joka ei voi millään lailla hyväksyä turkiksia. Meidän on pakko se hyväksyä, mielipiteitä saa olla puolesta ja vastaan, Kärjä sanoo.

Kärjä on saanut tuottajilta paljon yhteydenottoja, joissa ihmetellään Sokoksen linjausta.

– Että tämä ei voi olla totta ja kyllä se S-kortti nyt katkeaa. Onneksi S-ryhmä teki viisaan linjauksen, että eilistä päätöstä ehkä pyörrettiin tavalla tai toisella. Ehkä se lievittää tätä boikottiajatusta.

Lue seuraavaksi