Tänä jouluna keinutaan aalloilla ja lillutaan poreissa – Joulumatkat käyvät nyt kaupaksi

Moni vaihtaa sukulaisten vuodesohvan hotelliin tai pakenee perinteistä joulua kavereiden kanssa matkoille. Osa jouluristeilyistä ja kylpylöistä on jo myyty lähes loppuun.

joulu
Baltic Princess
Linus Hoffman / Yle

Helppo ja stressitön joulu houkuttelee vuosi vuodelta ihmisiä viettämään joulunpyhät valmiin pöydän ääressä. Trendi on viime vuosikymmenen aikana kasvanut hiljalleen ja se näkyy matkailun myynnissä. Tänä vuonna etenkin joulu Itämeren aalloilla on ollut suosittu.

Viking Linelta kerrotaan, että joulunpyhien myynti on tänä vuonna käynyt erityisen hyvin. Viking Gracen jouluristeily on käytännössä jo loppuunmyyty ja myös Helsingistä Tukholmaan liikennöivän Mariellan varaustilanne on reilusti edellisvuotista parempi.

– Gracea lukuun ottamatta laivoilta löytyy vielä tilaa, jos on valmis joustamaan hyttiluokassa. Tasokkaammat hytit ovat jo loppuunmyytyjä, mutta osassa standard-luokista löytyy vielä jonkun verran paikkoja, sanoo Viking Linen linjapäällikkö Lauri Orpana.

Myös Tallink Siljan mukaan joulun vietto merellä on kasvattanut suosiotaan. Laivoilla vietetään joulua myös isolla porukalla esimerkiksi koko suvun voimin. Etenkin valmis joulupöytä houkuttelee monia perheitä.

– Jouluristeilyille myydään paikkoja risteilykapasiteetin mukaisesti niin, että kaikille riittää paikka jouluruokailulle. Tämän vuoksi laivaa ei siis myydä ihan täyteen, sanoo viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallink Siljalta.

Tallink Siljalla erityisille jouluristeilyille lähtee kolme laivaa Helsingistä ja yksi Turusta. Nöjdin mukaan laivoilla on vielä tilaa.

Hotellista haetaan sekä yhdessäoloa että omaa rauhaa

Stressittömän joulun suosio näkyy myös kylpylöissä ja hotelleissa. Esimerkiksi Restel-hotelliketjun viestinnästä kerrotaan, että ketjun kylpylähotellit tulevat olemaan täydempiä kuin vuosi sitten.

– Tänä vuonna joulu on ajallisesti lyhyt, joten harvempi suuntaa esimerkiksi ulkomaille saakka, arvelee Restelin kaupallinen johtaja Anni Kallioniemi.

Ihmisä Flamingo Spa:ssa 5. tammikuuta 2014.
Vantaalla sijaitsevan Flamingon joulumyynti on nyt kuumimmillaanYle

Sokos Hotels-ketjun mukaan joulunviettäjien määrä vaihtelee hieman vuosittain riippuen säästä ja yleisestä taloustilanteesta. Kylpylät ovat kuitenkin vakiinnuttaneet asemansa suosittuina joulunviettopaikkoina.

Asiakkaiden kirjo on hotelliketjujen mukaan laaja. Esimerkiksi sinkut lähtevät joukolla yhdessä pakoon perinteistä joulua tai sitten hotellista haetaan omaa rauhaa sukulaisten vuodesohvan sijaan. Etenkin pääkaupunkiseudulla hotelleissa majoittuu myös kauempaa sukuloimaan tulleita joulunviettäjiä.

– Pääkaupunkiseudulla monilla on pienet asunnot, joihin voi olla vaikea majoittaa sukulaisia ja silloin esimerkiksi isovanhemmat tulevat hotelliin. Joulusta näyttäisi meilläkin tulevan viime vuotta vilkkaampi, sanoo hotellipäällikkö Jaana Kivi Vantaalla sijaitsevasta Break Sokos Hotel Flamingosta.

Aineettomien joululahjojen kasvava suosio tuo asiakkaita kylpylöihin myös juhlapyhien jälkeen.

– Kylpylälahjakorttimme suosio joululahjana on saavuttamassa ennätyksen. Lahjakortteja myydään tänä jouluna enemmän kuin koskaan, sanoo markkinointiviestintäpäällikkö Hannele Berglund Holiday Clubilta.

Joulu on hittiaikaa erityisesti Pohjois-Suomen hotelleille. Lapin taikaa menevät hakemaan jouluisin sekä kotimaiset että ulkomaiset turistit.

– Kuusamon Tropiikkiin mahtuu vielä lomailijoita, mutta esimerkiksi Saariselkä on jo aivan täynnä kansainvälisiä joulumatkaajia, toteaa Berglund.