Hämeenlinnan Taidemuseo kokosi harvojen tuntemista taidekokoelmista näyttelyn

Hämeenlinnan Taidemuseo ottaa varaslähdön Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoteen avaamalla lauantaina Yhteiset kuvamme -näyttelyn. Monet näyttelyn teoksista ovat olleet tähän saakka vain harvojen ihailtavana.

kulttuuri
Taideteoksia museon seinillä
Yhteiset kuvamme -näyttelyssä on esillä Tervakosken Taiderenkaan kokoelmasta noin 50 työtä.Hannu Harhama / Yle

Hämeen omaleimaiset taidekokoelmat esittäytyvät Hämeenlinnan Taidemuseon uudessa näyttelyssä. Tunnettujen teosten lisäksi esillä on harvojen tuntemia kokoelmia Lounais-Hämeestä, Lammilta ja Tervakoskelta. Esimerkiksi Tervakosken Taiderenkaan kokoelma on esillä Tervakosken Seuratalolla - paikka on paikallisten asukkaiden ahkerassa käytössä, mutta ulkopaikkakuntalaiset eivät siellä useinkaan poikkea.

Yhteiset kuvamme -näyttelyssä on kaikkiaan noin 180 työtä, joista vajaa kolmannes on lainassa Tervakosken Taiderenkaan kokoelmasta.

– Taiderenkaan teokset sopivat hyvin osaksi Hämeenlinnan Taidemuseon näyttelyä, jolla juhlistetaan Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta, arvioi Tervakosken Taiderenkaan kannatusyhdistyksen varapuheenjohtaja Helena Hajanti.

Taiderenkaan koko kokoelma edustaa 1900-luvun jälkipuoliskoa. Iso osa kokoelmasta on grafiikkaa 1960-70 -luvuilta. Teokset ovat eturivin suomalaisilta taiteilijoilta.

– Tässä näyttelyssä on esillä meidän kokoelmasta enemmän grafiikkaa kuin maalauksia, mutta mukana on myös kolme Aimo Okkolinin lasimaljaa. Niistä leikkaushiottua kristallia oleva Koski on veistoksellinen uniikkiteos.

Reino Salmelan elämäntyö

Yhdistys on syntynyt tervakoskelaisen Reino Salmelan elämäntyönä. Taidetta rakastanut mies tunsi lukuisia taitelijoita, joista osa kuten Aimo Okkolin lahjoitti itse muutaman taideteoksen Salmelan perustamalle yhdistykselle.

– Reino Salmela halusi kasvattaa tervakoskelaiset näkemään hyvää taidetta, että he sitten osaisivat ostaa sitä myös omaan kotiin, kertoo Helena Hajanti.

Nainen seisoo taideteoksen edessä
Tervakosken Taiderenkaan varapuheenjohtaja Helena Hajanti sekä Erkki Heinosen öljymaalaus Kolme kylpijää. Taideteos on lainassa Hämeenlinnan taidemuseossa 19.11.2017 saakka.Hannu Harhama / Yle

Konstit taidekokoelman kartuttamiseksi oli monet. Monipuolisena musiikkimiehenäkin tunnettu Salmela oli treenannut Tervakosken yhteiskoulun poikia tiernapojiksi, jotka esiintyivät muun muassa televisiossa Niilo Tarvajärven ohjelmassa ja kiersivät myös erilaisissa juhlissa.

– Kerran he olivat esiintymässä pikkujoulujuhlassa Suomen pankissa, joka omisti Tervakosken paperitehtaan. Kun juhlat olivat ylimmillään, niin Salmela oli sanonut pääjohtaja Klaus Varikselle, että olisi paljon taideteoksia, mutta kun ei ole lahjoittajia.

– Juhlatunnelmissa ollut johtaja oli Salmelalle, että hän ostaa ne kaikki. Näin Tervakosken Taiderenkaan taidekokoelma karttui taas muutamalla työllä.

Pieni, mutta vakaa yhdistys

Tervakosken Taiderenkaan jäsenmäärä on vakiintunut seitsemäänkymmeneen. Pikkuhiljaa karttuneessa taidekokoelmassa on nyt jo kaikkiaan 350 teosta.

– Viimeisin taidelahjoitus on tältä keväältä, kertoo Helena Hajanti. Saimme Tervakosken SPR:n osastolta Mannerheimin muotokuvan. Sitä edellinen oli Serlachiusten lahjoittama Kirsi Neuvosen Naisen puku -grafiikkasarja.

Taidekokoelmasta murto-osa on esillä Tervakosken Seuratalon seinillä. Loppuja säilytetään varastossa.

– Mittavasta taidekokoelmasta huolehtiminen ei onnistuisi ilman Janakkalan kunnan apua, sillä se maksaa kokoelman vakuutuksen ja se on meille iso asia, muistuttaa varapuheenjohtaja Helena Hajanti. Yhdistyksen tehtävänä on huolehtia kokoelman kunnosta ja aina välillä vaihtaa Seuratalon seinille uutta katseltavaa.