1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sokos tarkentaa: Turkiksista luovutaan kysynnän vähäisyyden vuoksi, ei eläinten oikeuksien

Kauppaketju painottaa, ettei sillä ole kotimaista turkisteollisuutta koskevaa linjausta.

Kuvan hupussa on tekoturkisreunus. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kauppaketju Sokos on tarkentanut eilistä ilmoitustaan turkisten myynnin lopettamisesta. Sokos aikoo yhä luopua turkisten ja turkissomisteiden myymisestä, mutta syy päätökseen on muuttunut eilisestä.

Alun perin Sokos perusteli päästöstään vastuullisuudella, eettisyydellä ja eläinten oikeuksilla.

– Meille on tärkeää, että valikoimissamme olevien eläinperäisten tuotteiden ja raaka-aineiden tuotannossa kunnioitetaan eläinten oikeuksia ja huolehditaan eläinten hyvinvoinnista, sanoi Sokoksen myyntijohtaja Juha Thilman torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Tänään kauppaketju kuitenkin tarkensi viestiään kertomalla, että "valikoimapäätös on tehty puhtaasti asiakkaiden kysynnän ja ketjun itsenäisesti tekemän kaupallisen harkinnan perusteella". Sokos siis luopuu turkisten myymisestä vähäisen kysynnän vuoksi.

– S-ryhmällä ei ole linjausta kotimaista turkiselinkeinoa koskien, painottaa SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine.

Laine kertoo, että turkikset voivat teoriassa palata ketjun valikoimaan, jos kysyntä kasvaa. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä turkistuotteiden kysyntä on laskenut vuosien ajan. Sokoksen valikoimissa turkistuotteita on tällä hetkellä muutamia.

Keskustapoliitikot suuttuivat

Sokoksen eilinen ilmoitus luopua turkisten myynnistä suututti muun muassa keskustan kansanedustajat Antti Kurvisen ja Mikko Kärnän. Myös MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja turkistarhaajat pitivät päätöstä huonona.

SOK:n Laineen mukaan suuttumus ei saanut Sokosta varovaisemmaksi tiedottamisessaan.

– Kun selkeästi nähtiin, että teeman ympärillä on keskustelua, niin oli paikallaan katsoa, että onko se oma viesti ollut riittävän täsmällinen. Nähtiin, että on järkevää täsmentää, niin asia asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, Laine perustelee.

SOK:n kenttäjohtajan mielestä Sokos ei vaihtanut eläinten oikeuksia markkinavoimiin.

– Ei se ole minusta oikea tulkinta. Totta kai, kun mietitään vastuullisuutta ja eettisyyttä, niin ne huomioidaan aina valikoimapäätöksissä. Mutta ketjut rakentavat valikoimansa sen kysynnän ja kaupallisen harkinnan pohjalta. Tähän vaikuttavat asiakkaiden ostopäätökset, Laine muistuttaa.