Mikä ihmeen Arktinen neuvosto? Viisi kysymystä neuvostosta, jossa Suomi heiluttaa pian puheenjohtajan nuijaa

Yhteistyö arktisella alueella nousi esiin myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tapaamisessa Oulussa perjantaina.

politiikka
Kanada.
AOP

1. Mikä on Arktinen neuvosto ja mitkä valtiot siihen kuuluvat?

Arktisen neuvoston jäseniä ovat kaikki viisi Pohjoismaata sekä Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Mukana yhteistyössä ovat myös alueen alkuperäiskansat kuten saamelaiset. Neuvoston tehtävänä on edistää ympäristönsuojelua, kestävää kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia arktisilla alueilla.

2. Mitä tapahtuu toukokuussa alkavalla Suomen puheenjohtajakaudella?

Suomen tulevaa puheenjohtajakautta hallitsee kaksi isoa teemaa: Pariisin ilmastosopimus ja sen täytäntöönpano sekä YK:ssa hyväksytyt kestävän kehityksen periaatteet. Jäsenvaltioiden ulkoministerikokous pidetään Suomessa todennäköisesti toukokuussa 2019, jolloin Suomen kaksivuotinen vetovastuu neuvostossa päättyy. Presidentti Sauli Niinistö nosti Washingtonin vierailullaan toukokuussa esiin jopa mahdollisuuden, että Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit voisivat tavata arktisen yhteistyön merkeissä Suomen puheenjohtajakaudella, mutta tällaista kokousta ei tällä hetkellä valmistella.

arktinen neuvosto.
Yle

3. Miten kireys Venäjän ja lännen suhteissa näkyy neuvoston toiminnassa?

Yhteistyö jatkuu suhteiden viilenemisestä huolimatta. Yhdysvallat on omalla puheenjohtajakaudellaan pyrkinyt siihen, että yhteistyötä on voitu jatkaa saman pöydän ääressä. Heti Krimin valtauksen jälkeen Kanada rajoitti osallistumistaan kokouksiin Venäjällä tai kokouksiin, joissa on venäläinen puheenjohtaja, mutta tästä linjauksesta on sittemmin luovuttu. Neuvosto voi edetä vain asioissa, joista kaikki valtiot ovat yhtä mieltä.

4. Miksi Donald Trump olisi kiinnostunut neuvostosta?

Jään ja lumen sulaminen arktisella alueella vaikuttaa suoraan myös Yhdysvaltoihin. Mitä tapahtuu esimerkiksi Floridassa, jos Grönlannin mannerjää sulaa? Meren pinta nousee ja kiinteistöjen arvot laskevat.

5. Mitä Arktinen neuvosto on saanut aikaan?

Valtiot ovat sopineet kahdesta laillisesti sitovasta sopimuksesta. Ensimmäinen sopimuksista koskee öljyntorjuntaa ja toinen meri- ja lentopelastuspalvelua arktisella alueella. Työn alla on kolmas sopimus tieteellisen yhteistyön edistämisestä. Vuonna 2004 neuvosto julkisti raportin, jossa selvitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktisella alueella. Raportissa todettiin, että ilmastonmuutos on nopeampaa ja rajumpaa arktisella alueella kuin muualla maailmassa.

Juttua varten on haastateltu johtavaa asiantuntijaa René Södermania ulkoministeriöstä.