Kessun aromi teki paluun Yläneellä

Kotiseutuyhdistys kokeili, miten pula-ajan savuke valmistuu.

Savuke
Heikki Salmi
Hyvältä maistuu, sanoo Heikki Salmi kessusta.Lassi Lähteenmäki / Yle

Yleensä Yläneen kotiseutumuseon mäeltä tupruttelee savua sepän pajalta. Nyt savun lähteenä oli kotitekoinen kessu.

– Kotitekoinen tupakka eli kessu oli varsinkin sotien aikana tärkeä osa suomalaisten elämää. Halusimme kokeilla, miten sen kasvatus ja valmistus onnistuu nykyisin, perustelee kokeilua Yläneen kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Arimo Helmisaari.

Yhdistyksen johtokunnasta löytyi yksi tupakkamies, joten projekti saatiin perjantaina päätökseen.

– Hyvältä se maistui, koepolttajaksi valittu piippumies Heikki Salmi kuittasi.

Hankala kasvattaa, työläs kuivattaa

Tämä kesä osoitti Yläneen kotiseutuyhdistyksen väelle, että kessu ei valmistu polttokuntoon vaivatta.

Kessun kasvatus vaatii pitkän kesän, ja syksyn halloilta sitä pitää varjella huolella. Kessun lehtien kuivatus osuu aikaan, jolloin on yleensä kosteaa.

Kessun jalostukseen kuuluu sekin, että se pitää fermatoida. Yläneellä tämä tehtiin niin, että kostutetut lehdet laitettiin muovin sisälle muhimaan.

– Vanhaan aikaan oli tapana fermatoida tupakka niin, että lehdet laitettiin maitotonkkaan ja tonkka lantakasan sisälle lämpenemään, Arimo Helmisaari sanoo.

Nautintoa ja lisäansiota

Kessu oli tupakkamiehille sotien aikaan ja sen jälkeenkin verraton nautintoaine, kun parempaa ei ollut saatavilla.

Kessun kasvattaminen toi myös mukavaa lisäansiota, sillä tupakkatehtaat ostivat mielellään suomalaisilta kessua tiloilta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus