Turkuun halutaan lisää merialan koulutusta – Lounais-Suomi vetosi valtiovaltaan

Rahoitusta tarvittaisiin noin 17 miljoonaa euroa. Taustalla on muun muassa autotehtaan ja telakan hyvä työllisyystilanne.

Turku
Turun yliopiston pääkirjasto.
Jouni Koutonen / Yle

Turkuun halutaan lisää teknillistä, yliopistotasoista koulutusta. Tätä mieltä ovat Turun, Rauman, Uudenkaupungin ja Porin kaupungit, Varsinais-Suomen liitto, Turun kauppakamari sekä Turun yliopisto.

Ehdotus on osa Turun kaupungin ja eri toimijoiden mittavaa kokonaisuutta, jolla pyritään turvaamaan meriteollisuuden ja valmistavan teollisuuden kehitys myös tulevaisuudessa.

Arvioitu lisärahoituksen tarve valtiolta on 17 miljoonaa euroa. Se tulisi huomioida valtion ensi vuoden lisätalousarviossa.

Turun yliopiston johto, kaupunkien johtajat, maakuntajohtaja ja Turun kauppakamarin johto ovat lähettäneet pääministeri Juha Sipilälle ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle asiaa koskevan kirjeen.

– On ehdottoman välttämätöntä, että Turun yliopisto saa ainakin konetekniikan ja materiaalitekniikan alojen tutkinnonanto-oikeudet, ja taloudelliset edellytykset aloittaa jo syksyllä 2017 mainitut DI-tutkintoon johtavat koulutusohjelmat yhteensä sadan opiskelijan sisäänotolla, todetaan kirjeessä.

Lounais-Suomessa on nopealla aikataululla tapahtunut merkittävä valmistavaan teollisuuteen liittyvä investointien kasvu. Esimerkkeinä mainitaan muun muassa Turun ja Rauman meriteollisuus ja Uudenkaupungin autoteollisuus.

Lähteet: Turun yliopiston ja Turun kaupungin tiedotteet