Joululahjoja Ukrainaan vienyt tonttujoukko kohtasi surua ja kurjuutta – kaikesta on pulaa

Yksityiset hyväntekijät ovat omatoimisesti vieneet kaksi pakettiautollista joululahjoja Jyväskylästä Ukrainaan. Jyväskyläläinen Timo Puustinen ystävineen lahjoitti keräyksellä saatuja leluja ja vaatteita sodan keskellä eläville lapsille ja vanhuksille. Satoja autettavia tavoittanut hyväntekeväisyystempaus toteutettiin nyt toista kertaa.

Kotimaa
Yle Uutiset Keski-Suomi: Vapaaehtoiset veivät kaksi pakettiautollista joululahjoja Ukrainan sotatoimialueelle.
Yle Uutiset Keski-Suomi: Vapaaehtoiset veivät kaksi pakettiautollista joululahjoja Ukrainan sotatoimialueelle.

Puustisen mukaan Ukrainassa tarvitaan konkreettista apua, koska siellä on käyty jo yli kaksi vuotta sotaa, jota ei virallisesti sodaksi tunnusteta. Asiantuntijat ovat määritelleet Ukrainan kriisin jäätyneeksi konfliktiksi. Niinpä Puustinen, Riku Mannikainen, Tero Poikolainen ja Juhana Honkonen matkasivat kahdella täyteen lastatulla pakettiautolla yli 3000 kilometriä Ukrainan rintamalinjoille. Elokuva-alaa opiskelevan Honkosen tehtävänä oli dokumentoida matka.

– Humanitääristä apuahan ei saa sotatilan takia viedä Ukrainaan. Rajalle mentäessä mietittiin, että ollaankohan putkassa vai päästäänkö perille asti. Kaikki meni onneksi ihan nappiin. Autot ja kuskitkin kestivät hyvin, kertoo Itsenäisyyspäivänä takaisin Suomeen palannut Timo Puustinen.

Nyt siellä tehtiin ohjustestejä.

Timo Puustinen

Viime vuoden retkellä Ukrainassa oli tulitauko ja paljon rauhallisempi tilanne. Tämän hetken tilannetta sotatoimialueella Puustinen kuvaa hirveäksi.

– Nyt siellä tehtiin ohjustestejä ja Venäjä lisäsi miehitystään rajalla samaan aikaan. Tarve pienellekin avulle on siellä todella kova. Kaikesta on pula: vedestä, elintarvikkeista, rahasta, lämmöstä ja sähköstä.

Nelikko liikkui päiväsaikaan rintamalla ajamalla 300 kilometriä talosta toiseen vieden niihin paketteja. Pääkohteessa Mariupolin kaupungissa on runsaasti sotapakolaisia, joista osa asuu vieläkin sota-alueilla, koska heillä ei ole varaa eikä mitään muuta paikkaa minne mennä.

– Mariupolissa lähellä rintama-aluetta juteltiin kadulla nuorten ja vanhempien kanssa ja kaikki myönsivät olevansa peloissaan, mutta elivät kuitenkin arkea kaiken keskellä.

Sää ja tiet kävivät huonommiksi itärajaa lähestyttäessä.
Sää ja tiet kävivät huonommiksi itärajaa lähestyttäessä.Juhana Honkonen
Suomalaiset ja paikallisoppaat ihmettelemässä tuhottua siltaa Shirokinon kylässä.
Suomalaiset ja paikallisoppaat ihmettelemässä tuhottua siltaa Shirokinon kylässä.Juhana Honkonen
Köyhiä ukrainalaisia ilman sukulaisia on jäänyt jumiin itärajan pikkukyliin sota-alueella.
Köyhiä ukrainalaisia ilman sukulaisia on jäänyt jumiin itärajan pikkukyliin sota-alueella.Juhana Honkonen
Seurakunta on kunnostanut pommitettua elokuvateatteri Leniniä pakolaiskeskukseksi Mariupolissa.
Seurakunta on kunnostanut pommitettua elokuvateatteri Leniniä pakolaiskeskukseksi Mariupolissa.Juhana Honkonen
Kaupat ovat raja-alueella tyhjiä. Suomalaisten tuomat elintarvikepussit toivat hetkeksi iloa.
Kaupat ovat raja-alueella tyhjiä. Suomalaisten tuomat elintarvikepussit toivat hetkeksi iloa.Juhana Honkonen
Mariupolin orpokodissa suomalaiset joululähettiläät, muun muassa Riku Mannikainen, otettiin avosylin vastaan.
Juhana Honkonen
Sotilaspappi Gennadiy Mokhnenko ja tonttulakin saanut orpokodin lapsi.
Sotilaspappi Gennadiy Mokhnenko ja tonttulakin saanut orpokodin lapsi. Juhana Honkonen
Vuosi sitten tuotu jalkapallo vetelee viimeisiään. Puustisen joukko toi sata uutta palloa ukrainalaisille lapsille.
Vuosi sitten tuotu jalkapallo vetelee viimeisiään. Puustisen joukko toi sata uutta palloa ukrainalaisille lapsille.Juhana Honkonen
Jyskän joulutontut Ukrainan pääkaupunki Kiovan liikenneruughkassa.
Jyskän joulutontut Ukrainan pääkaupunki Kiovan liikenneruughkassa.Juhana Honkonen

Minikanala pystyyn avustusrahoilla

Puustinen kumppaneineen vei Ukrainaan myös pienimuotoisen rahalahjoituksen, jolla saadaan rakennettua minikanala. Se edustaa kestävämpää kehitystä kriisialueella.

Puustisen johtaman Jyskän Varastomyymälän asiakkaat kantoivat oman kortensa kekoon ennen matkaa ostamalla jouluahjoja Ukrainan lapsille. Yhteensä matkaan lähti melkein 400 joululahjapakettia.

Joka paikassa lapset oli heti halailemassa ja kiittelemässä.

Timo Puustinen

– Meillä oli myös keräys, jossa ihmiset saivat tuoda vaatteita, lasten ja aikuisten kenkiä, farkkuja ja lämpimiä toppavaatteita. Niitä kertyi puolitoista autollista. Lisäksi vähän uutta tavaraa, vedenkeittimiä, polkupyöriä ja vastaavia. Ja tietysti paljon makeisia, listaa Puustinen.

Lahjat ja hyväntekijät vastaanotettiin Ukrainassa suurella riemulla. Muutamassa paikassa aluksi ihmeteltiin suomalaisia pakettiautoineen.

– Tulkkina ollut sotilaspastori kertoi kaikille, että ajoimme Suomesta 3000 kilometriä tuomaan lämpimiä vaatteita ja suklaata. Sen jälkeen kaikki olivat aivan innoissaan. Joka paikassa lapset oli heti halailemassa ja kiittelemässä. He olivat opetelleet suomeksi kiitos ja yhdessä paikassa meille laulettiin joululaulu, kertaa Puustinen.

Iso orpokoti pysäytti

Suomalaisten hyväntekijöiden kolmen päivän aikana näkemä suru ja kurjuus pysäyttivät.

– Oltiin rintamalla ja pommitusten äänet kuuluivat taustalla. Puolitoista vuotias pikkutyttö nukkui rattaissa sikeästi ja tyytyväisenä. Sillä oli jalassa sukat ja sandaalit. Niinpä me annettiin hänelle kuomakengät jalkaan ja uusi toppa-asu päälle ja vähän suklaata joka taskuun.

Tyttö alkoi itkeä, kun näki möhköfanttipehmolelun.

Timo Puustinen

Paluumatkalla miehet miettivät mitä reissusta jäi päällimmäiseksi mieleen. Mariupolin isoin orpokoti ja sen 70 lasta tekivät kaikkiin vaikutuksen. Lapset odottivat retkikuntaa järjestyksessä ja kiiruhtivat heti halaamaan suomalaisia ”joulutonttuja”.

– Ja yksi tyttö alkoi itkeä, kun näki möhköfanttipehmolelun. Hän sanoi, että ei ole ikinä nähnyt niin hienoa lelua. Se oli meidän tyttären käytetty lelu, muistelee Puustinen.

Viime vuonna Puustinen kysyi asiakkailta, että haluavatko he, että tänä vuonna tehdään Ukrainan tempaus uudestaan. Vastaus oli tuolloin ehdoton kyllä.

– Alkuvuodesta taas kysymme, että lähdetäänkö jälleen Ukrainaan vai keksitäänkö uusi kohde.