Hakkeri Lauri Loven odotus jatkuu – ”Tämä on symbolinen juttu”

Suomalaistaustaisen Loven luovutuspäätökseen on anottu valituslupaa ylemmästä oikeusasteesta. Perjantai-dokkarissa Love kertoo koko tarinansa.

Kotimaa
Perjantai: Perjantai-dokkari: Love, lainsuojaton
Perjantai: Perjantai-dokkari: Love, lainsuojaton

Laittomasta hakkeroinnista epäilty brittiläis-suomalainen Lauri Love joutuu odottamaan seuraavia tietoja kohtalostaan ainakin ensi vuoden alkuun.

Loven väitetään osallistuneen tietomurtoihin, joissa hakkerit tunkeutuivat muun muassa Nasan, FBI:n, Yhdysvaltain keskuspankin, puolustusministeriön ja ohjuspuolustusviraston järjestelmiin.

Britannian sisäministeri Amber Rudd allekirjoitti marraskuussa Loven luovutusmääräyksen Yhdysvaltoihin. Nyt Loven asianajajat ovat jättäneen ylempään oikeusasteeseen anomuksen valitusluvasta.

Loven edustajat uskovat, että mikäli valituslupa myönnetään vuodenvaihteessa, ylempi oikeusaste käsittelee asiaa myöhemmin keväällä.

– Aktivistin näkökulmasta on tavallaan parempi voittaa ylemmässä oikeusasteessa, koska silloin asetamme vahvemman ennakkotapauksen. Tämä ei silti tee hyvää minun tai vanhempieni terveydelle, Love kertoo kotonaan Stradishallin kylässä.

Lovella on pitkään jatkuneita mielenterveysongelmia, masennusta ja Aspergerin oireyhtymä. Love kertoo kiinnostuneensa tietokoneista juuri siksi, että ne ovat ihmisiä helpompia ymmärtää.

– Jos niitä ymmärsi, niiden kanssa pystyi kommunikoimaan. Sosiaaliset tilanteet ovat aina monimutkaisempia, hän sanoo.

Loven on pysyvästi asuttava vanhempiensa luona oikeusprosessin ajan. Koti on täynnä ystäviltä, sukulaisilta ja tuntemattomilta saapuneita kannustuskirjeitä. Osa kirjeistä on Loven suomalaisen äidin sukulaisilta.

– Kävimme aina parin vuoden välein Suomessa lomalla. Parhaat muistoni ovat Kemijärveltä, Love kertoo.

Love pelkää vahingoittavansa itseään

Loven lakitiimissä Lontoossa on mukana myös ihmisoikeuksiin erikoistunut asianajaja Eeva Heikkilä.

Heikkilä kertoo, ettei Yhdysvaltojen tarvitse esittää todisteita epäiltyä vastaan ennen luovutusta.

– Olemme saaneet tietää vain väitteet Lauria vastaan. Hänellä ei ole toisin sanoen mitään mahdollisuutta puolustautua tässä vaiheessa, Heikkilä sanoo.

Oikeudessa on tähän asti puhuttu luovutusta vastaan vetoamalla Loven mielenterveyteen ja hänen ihmisoikeuksiinsa. Luovutuksen puolesta päättänyt tuomari toteaa lausunnossaan hyväksyneensä asiantuntijoiden todistukset siitä, että Love todennäköisesti yrittää ottaa oman henkensä, mikäli hänet viedään Yhdysvaltoihin.

Luovutus ei päätöksen mukaan silti loukkaa Loven ihmisoikeuksia, sillä Yhdysvaltojen viranomaiset voivat pakkokeinoin estää Lovea vahingoittamasta itseään.

Love vieraili marraskuussa Suomen suurlähetystössä keskustelemassa siitä, voisiko hänen toinen kotimaansa olla avuksi tilanteessa.

– Olen suorittanut asevelvollisuuden tunteakseni, että minulla on oikeus Suomen kansalaisuuteen.

Suomessa tällaista ei sallittaisi. Toivon, että Suomi ainakin ilmaisisi huolensa julkisesti, Love toteaa.

Marraskuussa Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle lähetettiin kirje, jonka oli allekirjoittanut 114 Britannian parlamenttiedustajaa. Häntä pyydettiin peruuttamaan luovutuspyyntö, jotta Love voisi käydä oikeudenkäyntinsä Isossa-Britanniassa.

– Jos 114 brittiläistä poliitikkoa voi sanoa julkisesti, ettei tämä käy, niin Suomi voisi sanoa myöskin, Love toteaa.

Taustalla poliittinen protesti

Loven mukaan hänelle on väitetty, että hyökkäys aiheutti Yhdysvaltain hallitukselle 65 miljoonan dollarin vahingot. Love ei ota kantaa syyllisyyteensä, mutta hän tuntee operaation hyvin.

– Siitä ei haluttaisi puhua poliittisena tekona, mutta tämä liittyy protestikampanjaan Aaron Swartzin kuoleman jälkeen.

Swartz oli tunnettu nuori ohjelmoija ja internet-aktivisti, joka oli mukana luomassa esimerkiksi RSS-verkkosyötettä ja Creative Commons -lisensointijärjestelmää.

Swartz vangittiin epäiltynä rikoksesta, kun hän latasi kiertoteitse suuria määriä tieteellisiä artikkeleita JSTOR-verkkoarkistosta. Swartz hirtti itsensä ennen tuomion saamista.

– Aaronin kuolemaan johtaneita ongelmia koetettiin korjata, ja sen kampanjan seurauksena minä kärsin samoista ongelmista. Olisi narsistista kuvitella, että on kyse minusta. Tämä on symbolinen juttu, Love toteaa.

Perjantai-dokkari Love, lainsuojaton näyttää, millaisen paineen alla Lauri elää ja mitä hän ajattelee hakkeroinnista. Dokkari on katsottavissa Yle Areenassa.

Matti Riitakorpi