yle.fi-etusivu

Joulukonsertti yhdistää käsikellot ja puhaltimet

Käsikellot on yksi instrumentti, jonka muodostuu monesta soittajasta – ja heidän kelloistaan.

musiikki
Käsikelloja.
Käsikello-orkesterit Kide ja Clarabella sekä puhallinorkesteri New Wind Band harjoittelevat Rita Varosen johdolla Douglas E. Wagnerin kappaletta Christmas Bells Overture.

Käsikello-orkesteri on elämäntapa, johon soittajat ovat syystä sitoutuneita. Kun jokainen soittaja kumauttaa tai kilauttaa vain muutamaa ääntä, yhden soittajan puuttumista voi verrata siihen, että pianosta olisi kadonnut muutamia koskettimia.

Yhteishengestä ja sitoutumisesta kertoo sekin, että konsertin päivämäärä päätettiin vasta, kun synnyttämään menevän soittajan laskettu aika selvisi. Nyt sekä viikon ikäinen äiti että vauva ovat mukana harjoituksissa.

Jotta koko talo ei kilahtelisi ja kalahtelisi, kun soittaja kotioloissa harjoittelee omaa osuuttaan, käsikellon soittaja Jenni Tolonen kertoo käyttävänsä treenikapuloina television kaukosäätimiä.

Esityksessäkin käsikellot pidetään patjojen päällä silloin, kun niillä ei soiteta. Tolonen sanoo, että soittaminen on kokovartalotreeniä, sitä ei voi tehdä pelkillä aivonystyröillä.

Käsikello-orkesterien orkesterin johtaja Sari Eirtola-Loukola toi käsikellojen soiton Jyväskylään kymmenisen vuotta sitten. Vuoden takaisella Yhdysvaltain reissulla mukaan tarttuivat joulunuotit, joissa käsikellojen soitto yhdistyy puhaltimiin.