Japani lähetti avaruusromun kerääjän matkaan, apua kalaverkkovalmistajalta

Keräimen on tarkoitus hidastaa suuria avaruusromun palasia ja ohjata ne Maan ilmakehään, missä ne palaisivat tuhkaksi. Maan kiertoradalla arvellaan olevan yli 100 miljoonaa avaruusromun palaa.

Ulkomaat
avaruusraketti lähtötelineessä
Kounotori-luotain laukaistiin Etelä-Japanista Tanegashiman saarelta. Kounotori tarkoittaa japaniksi kattohaikaraa.Reuters

Japani laukaisi perjantaina avaruuteen avaruusromun keräämiseen tarkoitetun luotaimen. Laukaisu tapahtui vähän ennen puoli yhtätoista illalla paikallista aikaa Tanegashiman saarella Etelä-Japanissa.

Japanin avaruusviranomaiset kertoivat vähän myöhemmin, että laukaisu onnistui, luotain irtautui raketista ja asettui suunnitellulle kiertoradalleen.

Keräimessä käytetään sähködynaamista liekaa, joka on valmistettu ohuista alumiini- ja teräsvaijereista. Lieka on pituudeltaan 700 metriä, mutta myöhemmin sen on oltava jopa 5-10 kilometrin pituinen, jotta se pystyisi hidastamaan kohteena olevia avaruusromun palasia.

Romunkappaleet pudotetaan Maan ilmakehään

Tarkoituksena on, että lieka kiinnittyy toisesta päästään kiertoradalla kulkeviin avaruusromun kappaleisiin. Kun lieka liikkuu Maan magneettikentässä, se synnyttää sähkövarauksen, jonka on suunniteltu hidastavan romunkappaleita niin paljon, että ne lopulta putoavat ilmakehään, missä ne palavat tuhkaksi iskeytymättä Maahan saakka.

Maan kiertoradalla arvellaan olevan yli 100 miljoonaa avaruusromun palasta. Joukossa on muun muassa vanhojen satelliittien palasia, avaruuslentojen työkaluja ja rakettien osia. Monet romunpalasista kiertävät Maata jopa 28 000 kilometrin tuntivauhtia, joten pientenkin kappaleiden törmäykset voivat olla vaarallisia.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa arvioi, että kiertoradalla on yli 20 000 pesäpalloa suurempaa romunpalaa ja puoli miljoonaa kappaletta on suurin piirtein marmorikuulan kokoisia.

Muun muassa Nasan Hubble-teleskoopin yhdessä antennissa on sentin läpimitaltaan oleva reikä ja sen aurinkopaneelit ovat halkeilleet ja vaurioituneet pienten avaruusromun kappaleiden törmättyä niihin.

Yhteistyötä kalaverkkovalmistajan kanssa

Japanin avaruusviranomaiset suunnittelivat liean yhdessä japanilaisen kalaverkkoja valmistavan yrityksen kanssa. Liean valmistuksessa on käytetty yhtiön palmikointiteknologiaa.

Yhtiön mukaan vaijerin valmistaminen oli erittäin vaikeaa ja ensin sitä pystyttiin valmistamaan vain muutama kymmenen senttiä kerrallaan. Vasta vuonna 2010 yhtiö onnistui valmistamaan vaijeria useamman sata metriä.

Liekaa on suunniteltu 10 vuoden ajan. Viime vuosien aikana on tehty myös muita kokeita avaruusromun keräämiseksi liean avulla. Asiantuntijat muistuttavat, että japanilaisten kehittämä lieka toimii vain suurempien, joidenkin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin bussinkokoisten, avaruusromun kappaleiden kohdalla.

Japanin avaruusviranomaiset sanovat toivovansa, että romunkeräin toimisi säännöllisemmin ensi vuosikymmenen puoliväliin mennessä, jos nyt meneillään oleva testi onnistuu.

Japanilaisraketti toimittaa myös kansainväliselle avaruusasemalle yli 4 tonnia tarvikkeita.

Lähde: AFP, Reuters, Yle Uutiset