Aleppoa yritetään pelastaa täydelliseltä tuholta – jälleen kerran

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ei peitellut turhautumistaan tavatessaan Syyrian oppositiota tukevien maiden ulkoministereitä Pariisissa.

Syyria
Ihmisiä joukossa, he haluavat pois Alepposta. Lapsi katsoo kameraan.
Ihmiset pakenevat Al-Salhen kaupunginosasta Itä-Alepposta. EPA/STRINGER

Syyrian hallituksen koneet pommittivat perjantaina viimeisiä kapinallisten hallussa olevia alueita Alepposta. Taistelut jatkuivat jälleen torstaina julistetun pienen tauon jälkeen. Syyrian armeijan joukot ovat kolmen viikon aikana ottaneet haltuunsa 85 prosenttia Itä-Alepposta.

– Etenemme jopa suunnitelmaa nopeammin, sanoi Syyrian armeijan lähde uutistoimisto Reutersille. Kapinallisten alueella on YK:n arvion mukaan vielä noin satatuhatta ihmistä.

Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat tapaavat lauantaina Genevessä ja yrittävät estää Aleppon täydellisen tuhoamisen, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Kerry ei peitellyt turhautumistaan kertoessaan lauantain tapaamisesta.

– Ihmiset ovat väsyneitä näihin tapaamisiin, minä olen väsynyt näihin tapaamisiin. Mitä minun pitäisi tehdä? Mennä kotiin viettämään mukavaa viikonloppua, kun ihmiset kuolevat? Istua Washingtonissa tekemättä mitään? Kerry sanoi.

Ihmisoikeusjärjestö The Syrian Observatory for Human Rights kertoi ainakin tusinasta ilmaiskusta kapinallisten alueella perjantaina.

YK kertoi perjantaina saaneensa tietoja, että siviilejä on otettu kiinni tai estetty pakenemasta Aleppon itäaosista. Lisäksi YK kertoi saaneensa tietoja sadoista miehistä, jotka omaiset ovat ilmoittaneet kadonneiksi, sen jälkeen kun he ovat jääneet hallituksen hallinnoimmille alueille.

Syyrian armeija julisti tulitauon useille alueille Damaskoksen ympärille ja Syyrian luoteisosan Idlibin maakuntaan. Tuilitauon on määrä alkaa perjantai-iltana. Kapinalliset eivät kommentoineet tulitaukoa.

Lähteet: AFP, Reuters