1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sveitsin ilmavoimat alkaa päivystää myös viikonloppuisin

Aiemmin maan ilmapuolustus on operationaalisessa valmiudessa vain virka-aikaan.

Ulkomaat
Sveitsiläinen F-18-hävittäjä harjoittelemassa tarkastuslentoa, toisen lentokoneen siipi näkyy kuvassa.
Sveitsiläinen F-18-hävittäjä harjoittelemassa tarkastuslentoa Davosissa, Sveitsissä tammikuussa 2011.Dominic Favre / EPA

Sveitsin ilmavoimat kertoi perjantaina, että ensi vuoden alusta maan ilmapuolustus on toiminnassa myös viikonloppuisin. Ilmavoimat uskoo, että vuorokauden ympäri toimiva ilmapuolustus sen sijaan olisi toiminnassa vasta noin viiden vuoden päästä, noin vuonna 2021.

Tällä hetkellä Sveitsin ilmapuolustuksen henkilökunta työskentelee arkipäivisin virastoaikaan, aamukahdeksasta iltakuuteen.

Sveitsin ilmavoimien vaatimattomat työtunnit herättivät huomiota kaksi vuotta sitten, kun Ethiopian Airlines -lentoyhtiön perämies kaappasi lentämänsä koneen ja laskeutui Geneveen hakeakseen Sveitsistä turvapaikkaa.

Sveitsiläishävittäjiä ei hälytetty saattamaan kaapattua konetta, sillä kaappaus tapahtui aikaisin aamulla, eikä ilmapuolustuksen henkilökunta ollut vielä töissä.

Italian ja Ranskan hävittäjät saattoivat kaapatun koneen Geneven lentokentälle. Sveitsillä on ilmapuolustussopimukset molempien maiden kanssa.

Tuolloin ilmavoimien tiedottaja sanoi työaikojen olevan seurausta pienestä budjetista ja vähäisestä henkilökunnan määrästä.

The Local -uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuorokauden ympäri toimiva ilmapuolustus vaatisi sadan uuden työntekijän palkkaamista ja 30 miljoonan Sveitsin frangin eli noin 28 miljoonan euron rahoitusta.

Tulevaisuudessa Payernen lentotukikohtaan sijoitetut kaksi hävittäjää olisivat jatkuvassa 15 minuutin lähtövalmiudessa.

Lähde: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi