Mitä televisiota katsovalle julkkisporolle kuuluu nyt?

Televisiota katsovasta porosta tuli hetkessä tunnettu ympäri maailman.

poro
Aatu-poro.
Television katselu on vaihtunut luonnon ihailemiseen.Perttu Ruokangas / Yle

Aatu-niminen poro nousi kansainväliseen julkisuuteen kolme vuotta sitten. Emänsä hylkäämän, ihmisrakkaan poron tarina hurmasi eri puolilla maailmaa. Mitä sille kuuluu nyt?

Luminen postikorttimaisema avautuu Ounasjoen rannalla, noin kymmenen kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta. Tämä on tilausravintola Porohovi, jossa Lappiin tulevat turistit pääsevät kokeilemaan talven riemuja: poroajelua, koiravaljakoita, pulkkamäen laskua ja moottorikelkkailua. Turistien tuloon on vielä aikaa ja paikalla on rauhallista.

Hirsitalon kupeessa on poroaita, jossa odottaa täysikasvuinen uroshärkä komeine sarvineen. Poro valpastuu kun kuulee nimensä ja tulee mielissään omistajaansa Pia Tuukkasta vastaan. Tottuneesti omistaja ottaa poron talutettavaksi.

Orpoudesta ihmisten keskelle

Aatun tarina on vetoava. Emä hylkäsi jostakin syystä vasan metsään, josta ihmiset pelastivat sen. Poro sai tuttipulloa ja toisin kuin porot yleensä, se leimautui ihmisiin koiriin eikä lajitovereihinsa. Aatun tausta on vaikuttanut siihen, että se hakeutuu ihmisten seuraan. Pia Tuukkanen osti poron viisi vuotta sitten ja toi Savukoskelta Rovaniemelle. Poro asuu Konttaniemen porotilalla, tutun poromiehen hoivissa.

Kolme vuotta sitten alkoi julkisuusmylly, kun maailmalle levisi juttu Aatusta katsomassa televisiota sisällä talossa. Aatun tarina kulki Tuukkasen mukaan kaikille mantereille paitsi Antarktiselle. Aatua kysyttiin myös Animal Planet -kanavan dokumenttisarjaan, Japanin television jouluspesiaaliin ja Latviaan mainoskuvauksiin. Julkisuus alkoi olla jo sitä luokkaa, että omistaja painoi jarrua.

– Tuli vähän mitta täyteen. Minulla oli silloin tulossa toinen lapsi ja ajattelin myös, että tuhansien kilometrien matkustaminen on porolle liian raskasta. Eikä Aatu ole mikään ammattijulkkis, vaan minun lemmikki.

Turistien lemmikki

Aatu on paitsi lemmikki, se käy myös töissä matkailun parissa. Aatu on kuin luotu olemaan turistien kanssa seurallisuutensa ansiosta. Poro muun muassa vetää ihmisiä reessä ja antaa heidän paijata itseään.

Onko Aatu osoittanut mitään kyllästymisen merkkejä turisteihin?

– Ei. Aatu rakastaa ihmisiä. Se on leimaantunut ihmisiin, koska on orpo vasa, Tuukkanen sanoo.

Poro tykkää työntyä ihmisten lähelle, mutta se saattaa vahingossa tökätä tai kolauttaa isoksi kasvaneilla sarvillaan.

– Eihän joku brittituristi ymmärrä, että silitettäväksi hakeutuvan poron sarvet yltävät metrin päähän. Aina saa olla vähän varovainen. Ei se tahallaan sitä tee, mutta se ei osaa itse varoa sarviaan.

Guccin laukku sarvissa

Kerran Aatun sarvien kanssa sattui mieleenpainunut tapaus.

– Eräs italialainen rouva, viimeisen päälle pukeutunut, tuli katsomaan poroja kalliin käsilaukkunsa kanssa. Aatu meni katsomaan, mitä rouvan käsilaukusta löytyy. Rouva säikähti ja kirkaisi, ja Aatu nykäisi päänsä ylös. Guccin laukku tarttui sarviin ja Aatu kipitti hirveää kyytiä pitkin aitausta, kaikki huusivat ja oli kaaos päällä. Onneksi tilanne rauhoittui pian, ja laukku saatiin ehjänä Aatulta takaisin rouvalle.

Se on mahtanut olla melkoinen näky, kun poro on juossut kallis design-laukku sarvissa ympäri aitausta.

Aatu on nykyään myös virallinen karvakaveri. Suomen Karvakaverit ry on vapaaehtoisjärjestö, joka vie eläimiä, yleensä kissoja ja koiria ilahduttamaan vaikkapa lapsia päiväkotiin ja vanhuksia palvelutaloon.

– Yhdistyksellä on virallinen testi, jossa testataan eläimen stressinsietokykyä ja turvallisuutta. Aatu on ensimmäinen karvakaveri-poro, Tuukkanen kertoo.

Sydämen asialta X-Factoriin

Aatu on vieraillut karvakaverin tehtävissä vanhustentalossa, päiväkodissa, kulkueissa ja erilaisissa tapahtumissa. Isojen sarvien kanssa sitä ei kuitenkaan viedä lasten keskelle päiväkotiin, vaan niissä vieraillaan keväällä, kun poro on pudottanut sarvensa.

Kolme vuotta sitten Aatun suosikkiohjelmaksi televisiossa kerrottin Sydämen asialla. Maalaisdraama on sittemmin loppunut. Mikä mahtaa olla kesyn poron suosikkiohjelma nykyään?

– Aatun television katselu on vähentynyt, noiltahan pitää ruutuaikaa rajoittaa. Jos se katsoisi vielä televisiota, niin lempiohjelma voisi olla X-Factor. Aatuhan on itse suomalainen maailmanluokan julkkis, niin sitä varmaan kiinnostaisi miten Saara Aallolle käy, Tuukkanen naurahtaa.

KORJATTU: Pia Tuukkanen osti Aatun viisi, ei neljä vuotta sitten.