1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Saara Aallon voitto on tärkeämpi X Factorille kuin Saaralle itselleen

Saara Aalto on jo saanut sen huomion, jonka hän tarvitsee kansainväliselle uralleen, kirjoittaa toimittaja Ville Vedenpää.

Saara Aalto
X Factor -kilpailun finalistit harjoituksissa 8. joulukuuta.
X Factor -kilpailun finalistit harjoituksissa 8. joulukuuta.AOP

Britanniassa suosiotaan menettänyt laulajakykyohjelma kaipaa uusiutumista, johon suomalaislaulaja on ollut vastaus.

"X Factorin viime tuotantokausi oli aivan kamala floppi." Ohjelman tuotantotiimiin kuuluva pudisteli päätään perjantaina Wembley areenalla tämän vuoden finaalin kenraaliharjoituksissa. Tämä vuosi on ollut aivan toista, hän huokaisi helpottuneena.

Brittinuoret katsovat mieluummin David Attenboroughn Planet Earth II –luonto-ohjelmaa kuin X Factoria.

X Factor –ohjelmalla ei mene hyvin Britanniassa. 13-vuotiaan ohjelman katsojaluvut ovat tippuneet parhaista vuosista huomattavasti, vaikka ohjelmaa seuraa silti viikoittain 6-7 miljoonaa katsojaa. Brittejä kiinnostaa huomattavasti enemmän samaan aikaan televisiossa pyörivä Strictly Come Dancing eli Tanssii tähtien kanssa. On ironista, että 16–34-vuotiaat brittinuoret katsovat mieluummin David Attenboroughn Planet Earth II –luonto-ohjelmaa kuin X Factoria.

Kiinnostus X Factor -ohjelmaa kohtaan näyttää hiipuneen myös brittimediassa. Isoissa otsikoissa pyörivät muut julkkikset kuin kykykilpailun laulajat. Toisinaan palstoille sentään pääsee ohejelman rääväsuinen tuomari Sharon Osbourne. Kriitikoiden silmissä yli 10-vuotias ohjelma on muuttunut julkisuustyrkkyjen karaokekilpailuksi. Ketä kiinnostaa.

Käsikirjoittajat ovat varmasti hihkuneet riemusta, kun ovat voineet rakentaa suomalaislaulajan ympärille todellisen menestystarinan.

Mutta sitten kilpailuun osallistuu Saara Aalto Suomesta. Taitava laulaja on kuin raikas tuulahdus pohjoisesta. X Factorin käsikirjoittajat ovat varmasti hihkuneet riemusta, kun ovat voineet rakentaa suomalaislaulajan ympärille todellisen menestystarinan tosi-tv:n tyyliin. Upeaääninen laulaja tippuu kisasta, palaa takaisin villillä kortilla, britit kuitenkin vieroksuvat kummallista ulkomaalaista, kunnes hän lopulta voittaa kaikkien sydämet puolelleen maailmanluokan esityksillään. Täydellistä!

Nyt Saara Aalto on Britannian X Factorin finaalissa vastassaan parikymppiset kilpakumppanit Matt Terry ja poikabändi 5 After Midnight. Kolmekymppinen suomalaislaulaja pesee osaamisellaan vastustajansa mennen tullen. Kisan tuomarit ovat hehkuttaneet Aallon olevan kansainvälisen luokan tähti jo nyt. Lauluäänen lisäksi hän on saanut kehuja kovasta työmoraalista ja heittäytymisestä. Tiukkana tuomarina tunnettu Simon Cowell sanoi, että Saara Aallon persoona on parasta, mitä hän on nähnyt kisassa pitkään aikaan. Tarvitseeko enää lisätä muita suosituksia ansioluetteloon?

Oikeiden musiikkituottajien kanssa Aallosta voidaan saada ensimmäinen kansainvälinen suomalaistähti.

Saara Aalto ei tarvitse X Factorin voittoa. Hän on jo saanut sen huomion, jonka hän tarvitsee kansainväliselle uralleen. Aalto on ainakin vielä kevään "naimisissa" X Factorin kanssa, sillä tiedossa on ohjelmaan kuuluva kiertue Britanniassa. Sen jälkeen kaikki on avoinna. Aallon taidot ja tyyli sopivat etenkin Broadwayn tai Lontoon West Endin musikaalilavoille, mutta oikeiden musiikkituottajien kanssa hänestä voidaan saada ensimmäinen kansainvälinen suomalaistähti.

Suomalaisena Saara Aallolle soisi voiton, että ainainen kakkonen saisi kiillotettua kruununsa.

Saara Aalto
Saara Aalto esiintymässä X-factor -ohjelmassa.Syco / Thames / Dymond/ AOP
Lue seuraavaksi