Kulttuuri joululahjana kiinnostaa – "Ostajia on laidasta laitaan"

Mikkeliläinen konsepti Kulttuurijoulukauppa siirtyi tänä vuonna Kenkäverosta keskustaan.

kulttuurit (kulttuurimuodot)
Mikkelin Kulttuurijoulukauppa myy paikallisten kulttuuritoimijoiden lahjakortteja.
Yle

Kirpeä lauantaiaamu Mikkelin torilla. Joululaulujen soidessa on Mikkelin kaupungin kulttuurituottaja Sirpa Pyrhönen juuri avannut Kulttuurijoulukaupan kojun tai oikeastaan pienen joulumökin. Viisi vuotta Kenkäveron saunatuvassa toiminut kauppa kokeilee nyt ensimmäistä kertaa sijaintia aivan keskustassa Jouluaukiolla.

– Nyt saunatuvalla toimii Kenkäveron oma Joulupukin piilopirtti. Saimme myös jonkin verran palautetta, että miksi Kulttuurijoulukauppa ei voi olla keskustassa, kun Kenkäveroon ”pitää erikseen tulla”, vaikka se tuossa kiven heiton päässä onkin, Pyrhönen kertoo muuton syistä.

Kulttuurijoulukaupan myyntiaika on aiemmista vuosista kutistunut viikolla. Silti kulttuuripalveluissa odotetaan ihan hyvää myyntiä.

– Kenkäverossa kävi paljon matkailijoita ja he kävivät ihastelemassa joulukauppatupaamme, mutta paikalliset lahjakortit eivät tietenkään olleet heidän ostoslistallaan. Keskustassa oleva koju on ehkä enemmän paikallisten tavoitettavissa, Pyrhönen jatkaa.

Kulttuurijoulukauppa sai alkunsa opinnäytetyöstä seitsemän vuotta sitten. Ns. aineettomat joululahjat monissa muodoissaan ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Vastaavanlaista kuin Mikkelin Kulttuurijoulukauppa ei Pyrhösen mukaan löydy muualta.

– Seinäjoki taisi pari vuotta sitten kokeilla jotain hieman vastaavaa meistä innostuneena, mutta muista kaupungeista en ole kuullut, että olisivat edes kokeilleet.

Tukea paikalliselle kulttuurille

Kulttuurijoulukaupan tavoitteena ei ole tuottaa voittoa vaan tehdä paikallisia kulttuuriyhdistyksiä ja -osakuntia tunnetuksi.

– Kaikilla yhdistyksillä ei ole ole omia tiloja tai resursseja järjestää varainhankintaa. Yhdistykset saavat myydyistä lahjakorteistaan tulot itselleen.

Parhaiten ovat tähän mennessä myyneet lahjakortit teatteriesityksiin ja konsertteihin. Keskimäärin ostaja sijoittaa 10-50 euroa.

– Meillä ei päde se, että ostajat olisivat vain teatterissa käyviä keski-ikäisiä naisia. Ostajia on laidasta laitaan: monen ikäisiä ja sekä miehiä että naisia. Esimerkiksi nuoret ostavat Kulttuurijoulukaupasta lahjoja vanhemmilleen. Paljon hankitaan myös lahjakortteja lastenteatteriin, Pyrhönen hymyilee.

Kulttuurijoulukauppa on auki 21.12.2016 asti.